Helstekt ytrefilet av hjort

Hjort servert med ovnsbakte høstgrønnsaker, mandelpotetpurè, portvinsaus, og eple og rødløkkompott

Ta kjøttet ut fra kjøleskapet ca 1 ½ time før det skal stekes. Renskjær fileten for hinner.

Varm olje i en stekepanne, tilsett 2 ss smør og stek fileten rundt på alle kanter. Legg fileten i et ildfast fat, dryss på salt og pepper og legg over en kvist frisk timian.

Stek i varm stekeovn ved 150 grader i 7-8 min. Ta ut fatet og dekk det med aluminiumsfolie og sett det lunt, mens tilbehøret gjøres klart.

Rens og del grønnsaker i staver eller båter. Pass på at størrelsene er like, slik at alt blir gjennomstekt til samme tid.

Legg grønnsakene i et ildfast fat vend inn olivenolje, salt og pepper.

Sett fatet i varm stekeovn på 225 grader, og stek i 20-30 min, til grønnsakene er møre. Vend om på dem en gang i mellom.

Portvinsaus

Surr finhakket sjalottløk i smør til løken blir blank. Tilsett portvin og kok inn til det gjenstår 2 ss. Hell i kraften, kok opp og la koke uten lokk i 5-6 min. Sil vekk løken. Kok opp sausen på nytt, jevn med maisennamel utrørt i litt kald kraft/vann. Trekk kasserollen vekk fra platen og pisk inn smør. Smak til med salt og pepper.

Tilsett evt sjy fra hjortefileten.

Eple og rødløk kompott

Kan lages god tid før servering. Grovhakk løken og surr den blank i litt smør. Tilsett epler i terninger og la surre med løken i ca 1 min. Tilsett sukker og eplemost og la sukker smelte. Smak til med salt, pepper og evt litt timian.

Tips:

Mandelpotetpure:

Skrell og kok 8-10 mandelpoteter og 2 skiver sellerirot i usaltet vann. Hell av kokevannet, mos potetene og tilsett 3-4 ss rømme. Smak til med salt og pepper.

Se del 2 her!

353771