Hanoi, Vietnam: 12.000 mennesker blir årlig drept i den kaotiske trafikken i Vietnam.  (Foto: AP/SCANPIX/AP)
Hanoi, Vietnam: 12.000 mennesker blir årlig drept i den kaotiske trafikken i Vietnam. (Foto: AP/SCANPIX/AP)

Ingen moped uten pupper

Myndighetene i Vietnam vil tvinge flatbrystede kvinner til å la mopeden stå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny trafikklov i Vietnam skulle nekte småbrystede, kortvokste og sykelige personer å kjøre på motorsykkel. Ifølge Helsedirektoratets regler, må trafikantene har brystmål på mer enn 71 cm, og være høyere enn 145 cm for å få kjøre på motorsykkel.

Dette var tiltak for å bedre trafikksikkerheten i landet. Rundt 12.000 mennesker mister livet i trafikken årlig, og veibildet er ofte svært kaotisk.

Skapte ville protester

Men de nye reglene ble ikke tatt godt imot i det sør-østasiatiske landet, hvor hele 90 prosent av befolkningen i byene bruker motorsykler og mopeder daglig.

Mange vietnamesere har en liten og nett kroppsbygning, og det var mange som fryktet at de måtte parkere sykkelen for godt.

Ifølge Daily telegraph er den gjennomsnittlige vietnamesiske mann 164 cm høy, og veier 55 kg. For vietnamesiske kvinner er gjennomsnittshøyden 155 cm og vekten 47 kg.

Ikke råd til silikon

-Jeg er ikke kraftig nok, hva skal jeg gjøre? Og hva med dem som har små bryster? De fleste av dem har ikke råd til brystimplantasjoner, fortviler Le Thu Huong i et leserinnlegg i avisen Tuoi Tre. Det ble også spådd økt salg av fôrede bh'er slik at flatbrystede kvinner skulle klare å lure seg til kravene.

Må behandles på ny

Etter at vedtaket førte til enorme protester, har Justisdepartementet bedt Helsedepartementet om å revurdere loven.

- Etter at vi mottok protester fra folket, har vi bestemt at det må bli endinger i loven, sier seniorfunksjonær Tran Quy Tuong til nyhetsbyrået AFP. Det er uklart når den reviderte loven vil foreligge.