Spor av optimisme

Oslo Børs var opp over 5,6 prosent i dag, men så begynte oljeprisen begynte å falle.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter tre børsfall på rad denne uken kom en noe etterlengtet opptur i dag, torsdag. Investorene på Oslo Børs begrenset dermed ukesfallet noe, men fortsatt ligger fallet på solide 13,89 prosent denne uken.

NA24 - din næringslivsavis

På tross av at børsene i Europa ikke var like fulle av entusiasme endte hovedindeksen til slutt på 259,81 poeng, tilsvarende en oppgang på 3,05 prosent.

Dagen i dag var blant annet preget av optimisme og børsoppgang i Asia. Selv om rentekuttene ikke ga børsene et løft i går steg Asia i natt norsk tid. Morgan Stanleys sammenveide regionsindeks steg vel prosenten og endte dermed fem dager på rad med fall i Asia.

Oljen dro opp
Hovedindeksen var i dag opp over 5,6 prosent om lag to timer før stengetid, men falt tilbake mot slutten av dagen. Inntil da hadde oljeprisen holdt seg opp mot 85 dollar fatet, men da den falt tilbake ned mot 82 dollar relativt raskt dro den med seg hovedindeksen noe nedover.

Kontrakter for råolje levert i november stod i 82,35 dollar per fat da Oslo Børs stengte. Fallet er dermed på nesten 44 prosent siden toppnoteringen i sommer på rundt 148 dollar fatet.

Lokomotivene opp
Oppgangen i råvaremarkedet smitter over på gigantene på Oslo Børs. Yara steg 6,09 prosent til 161,25 kroner, mens StatoilHydro endte 2,28 prosent opp til 121 kroner. Solenergiselskapet REC ble løftet 7,96 prosent til 81,40 kroner og Norsk Hydro til 31 kroner, tilsvarende en oppgang på 0,98 prosent.

Riggselskapet Seadrill ble løftet av et innsidekjøp. Tor Olav Trøim har kjøpt 50.000 aksjer i Seadrill og sitter nå med 300.000 aksjer i boreselskapet. Aksjene ble kjøpt til 76,34 kroner. Aksjekursen løftes 3,38 prosent til 76,40 kroner.

OBX- og finansselskapet Storebrand fikk seg også et kraftig løft i dag til 23,30 kroner, tilsvarende 12,83 prosents oppgang. Nyheten om at Gjensidige kjøper Storebrand-aksjene til Exsista for 76,34 kroner bidro til oppgangen. Gjensidige sitter nå med 24,05 prosent av aksjene i Storebrand. Salget er avhengig av Gjensidige får tillatelse fra myndighetene til å kjøpe aksjeposten.

Forbyr shortsalg
Her hjemme har kollapsen til de islandske bankene fått mye av oppmerksomheten. I natt tok de islandske myndighetene over Kaupthing og dermed er alle de tre store islandske bankene satt under administrasjon.

I går kveld valgte Kredittilsynet dermed å følge hva deres britiske og amerikanske kolleger har gjort, nemlig å innføre forbud mot å shorte finansaksjer. Investorene på Oslo Børs har derfor ikke lenger mulighet til å shorte DnB NOR, Voss Veksel og Landmandmandsbank, Storebrand, Bluewater samt Protector.

- To rentekutt før jul
Analytikerne i Nordea Markets presenterte torsdag nye renteprognoser i lys av utviklingen i finansmarkedene i de siste dagene.

- For å forhindre at det generelle rentenivået øker videre og som et svar på de svekkede vekstutsiktene og lavere renter ute regner vi med at Norges Bank kutter med 0,50 prosentpoeng før jul (0,25 prosent neste uke og 0,25 prosent i desember), skriver makroøkonomen Erik Bruce fra Nordea Markets i dag.

I går, onsdag, varslet Norges Bank og Svein Gjedrem at de ville fremskynde sitt planlagte rentemøte to uker frem i tid. Det er første gang et rentemøte blir fremskyndet siden Norges Bank startet med jevnlige rentemøter i 1999.

Bedre enn Europa
Oslo Børs var i dag en av de få oppturene i Europa i dag.

I Frankfurt falt DAX-indeksen solide 3,75 prosent, mens Paris' CAC40 falt 1,85 prosent og Londons FTSE 100 falt rundt prosenten. Det samme gjorde Stockholm-børsen der SAX falt 0,62 prosent.

Den islandske børsen holder stengt frem til mandag, mens russerne stanset også to børsene Micex og RTS etter stor oppgang.

Lavt volum
På Oslo Børs i dag var volumet rekordlavt. Aksjeverdier for kun 7,54 milliarder kroner byttet hender i dag. Til sammenligning har volumet de tre foregående dagene ligget jevnt på over 9 milliarder kroner.

På fredag for to uker siden da Oslo Børs steg 7,19 prosent var volumet over 23,17 milliarder kroner.