Barack Obama velger sannsynligvis Rahm Emanuel som stabssjef for Det hvite hus. (Foto: AP/SCANPIX/AP)
Barack Obama velger sannsynligvis Rahm Emanuel som stabssjef for Det hvite hus. (Foto: AP/SCANPIX/AP)

Rahmbo i regjeringen

Obama foretar allerede kontroversielle valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Barack Obama overtar ikke presidentposten før 20. januar, men han har allerede begynt å sette sammen administrasjonen. Tidligere Clinton-rådgiver Rahm Emanuel er ønsket som stabssjef i den nye regjeringen.

Emanuel, som har jødisk bakgrunn, sitter i Representantenes hus for Illinois, og kjenner Obama godt fra Chicago.

Offisielt har ikke Emanuel takket ja til jobben, men ifølge New York Times har han allerede akseptert tilbudet.

Banner mye

Valget er kontoversielt, og demokrater spør seg nå hvorfor Obama har tilbudt den 48 år gamle kongressmannen med tilnavnet «Rahmbo» den svært viktige jobben.

Til tross for bred bakgrunn, ikke minst fra sin fortid i Clinton-administrasjonen, er han kjent for å ha et voldsomt temperament, og aktiv bruk av banning. Flere skal ha reagert på måten han snakker - både over partikolleger og motstanderne.

Stort ego

Emanuel er kjent for å ha et ualminnelig stort ego. Mange hevet øyenbrynene da han under innsettelsessermonien til Bill Clinton i 1993 kom kjørende i en bil med sitt eget navn som emblem. Han ble raskt upopulær innen Clinton-leiren, og ble beskyldt for å overse fremtrendende senatorer, og for å lekke anonymt til pressen.

Etter få måneder, og etter påtrykk fra førstedame Hillary, ble han flyttet fra stillingen som politisk direktør, til pressekontoret.

Wall street

Etterhvert steg han i gradene igjen, og fungerte som rådgiver for Bill Clinton. Også forholdet til Hillary skal ha blitt bedre. Hans tilhengere mener at ryktet om Emanuel som en selvsentrert bulldoser er overdrevet, og henger igjen fra den tidligere Clinton-perioden

Av politiske motstandere blir han karakterisert som partibundet, og for lite opptatt av samarbeid på tvers. Tidlig i yrkeskarrieren var han finansmann på børsen, og blir ofte beskyldt for å ha tette bånd til Wall Street.

At Obama velger å ansette en jødisk stabssjef, blir også tolket som et signal om at Obama ønsker å opprettholde USAs tette bånd til Israel, og herunder beskytte landet mot trusler som måtte komme fra Iran.

Forsvarsministeren forsetter?

Det er spekulasjoner om Obama vil la forsvarsminister Robert Gates forsette i jobben. Han er høyt respekter i begge leire, og vil kunne bidra til mer samarbeid.

Det er også knyttet spening rundt finansministerposten.Økonom Lawrence Summers, som var finansminister i siste halvdel av Clinton-tiden, og Timothy Heithner, som nå er er banksjef i New York Federal Reserve, er blant kandidatene.

Styrer med flertall

I motsetning til sin forgjenger George W. Bush ligger Obama an til å få flertall i Representatenes hus.

Foreløbig ligger det an til 254 av 435 plasser i Representantenes hus. Mens Obama ligger an til å få 56 av de hundre plassene i senatet.

272041