mobilsykehus_680 (Foto: TV 2)
mobilsykehus_680 (Foto: TV 2)

Norsk sykehus til Mekka

Verdens første mobile sykehus er på vei fra Lørenskog til Mekka. Der skal det bistå muslimer som blir syke mens de er på pilegrimsferden Hajj neste måned.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

-Det er det første fulloperative sykehuset som trekkes av vogntog. Så vidt vi vet er det ingen andre i verden som har gjort dette før oss.

Det sier Jan Karlsen som leder selskapet Normeca. Selskapet er nettopp ferdig med å bygge det nye sykehuset. Et stort kompleks som består av 7 vogntog og som kan utvides i bredden og hektes sammen. Til sammen blir sykehuset på over 500 kvadratmeter.

Tidligere har selskapet laget mobile feltsykehus ved hjelp av konteinere. Det nye nå er at de trekkes av vogntog og at de er 100 prosent operative som et fullverdig sykehus.

- Her er operasjonssaler, apotek, alt man trenger i et sykehus.

Kvinneavdeling

Sykehuset koster 75 millioner kroner og er bygget på tre måneder. Da bestillingen kom fra Saudia Arabia hadde de et uanvikelig krav til sykehuset;

-De insisterte på å ha en kvinneavdeling og en separat herreseksjon. Det er viktig i mange muslimske land. Derfor har vi laget sykehuset slik at det er delt på midten når vi setter modulene sammen, forteller Karlsen.

Hajj

Hamad Bin Ali Al Sagri som representerer myndighetene i Saudi-Arabia er stålende fornøyd med Sykehuset. Så fornøyd at Saudi-Arabia har bestilt ytterligere to mobile sykehus fra det norske selskapet.

- Under Hajj kommer det 2 millioner mennesker til Mecca fra hele verden. Da er det viktig å kunne tilby alle de sykehustjenestene som måtte oppstå. Vi er spesielt oppmerksomme på behov ved evakuering dersom det skulle inntreffe store ulykker eller katastrofer.

Pilegrimsferd

Alle muslimer skal gjøre pilegrimsferd til Mekka en gang i løpet av livet. På fredag starter det mobile sykehuset sin egen pilegrimsferd. Da ruller de 7 vogntogene om bord i Kiel-ferja med kurs for Mekka. I løpet av 3 uker skal sykehuset være på plass, fullt operativt og klar til Hajj.