Tok pause fra børsoppturen

Investorene på Oslo Børs fikk et pust i bakken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Seks dager på rad med børsoppgang ble avbrutt av et mindre fall på Oslo Børs onsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Svekket oljepris og internasjonalt fall i aksjemarkedene medførte at hovedindeksen endte ned 0,39 prosent til 271,31 poeng. Frem til og med tirsdag hadde hovedindeksen steget 27 prosent på en uke, hvor tirsdagens oppgang var på over 7 prosent.

Oljeprisen ned
Oslo Børs falt etter noe nøling fra start, men var i perioder langt svakere enn hvordan det endte. Oljeprisen svingte, men viste da børsdagen i Oslo var omme et fall på 6,3 prosent til 62,24 dollar per fat. Det største fallet kom etter at de ukentlige oljelagertallene fra USA ble publisert. Råoljelagrene endte uendret, mens drivstofflagrene viste en overraskende vekst.

Det bidro til at StatoilHydro endte dagen ned 0,35 prosent til 144,30 kroner. Den norske oljekjempen var den mest omsatte aksjen på Oslo Børs med et volum på 1,6 milliarder kroner. Totalt lå 7,9 volumet på Oslo Børs milliarder kroner.

Tur opp for Telenor
Av de andre tungvekterne pekte særlig Telenor og Yara seg positivt ut. Telenor-aksjen ble løftet 5,52 prosent til 44 kroner. Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas har i et intervju i Financial Times uttalt at de ser på andre finansieringsformer enn bare en emisjon i forbindelse med oppkjøpet i India. Totalt har de varslet en emisjon på 12 milliarder kroner, men Baksaas sier de vurderer å kutte ned på utbyttene, selge unna eierdeler eller å redusere investeringer andre steder.

Telenor-aksjen har falt dramatisk etter at selskapet la frem sitt resultat for tredje kvartal i forrige uke. Oppkjøpet og den foreslåtte emisjonen fikk investorene til å se rødt.

Fart i Yara
Yara-konkurrenten Agrium leverte onsdag sitt resultat etter tredje kvartal. Selskapet fikk et resultat på 2,31 dollar per aksje, mens omsetningen ble mer enn doblet til 3,11 milliarder dollar. Analytikerne ventet ifølge Thomson First Call et resultat på 1,89 dollar per aksje fra en omsetning på 2,24 milliarder dollar.

Agrium skriver at det er spesielt vanskelig å gi noen guiding for andre halvdel av 2008, på grunn av den nåværende uroen i de globale økonomiske markedene. Store svinginger i kunstgjødselspriser og en senere høst i Nord-Amerika gjør at salgsvolumene kan bli utsatt. Det resulterer i at de utvider intervallet i inntjeningsforventningene til å strekke seg fra 3,30 dollar til 4 dollar per aksje.

Aksjekursen til Yara-konkurrenten steg rundt 6 prosent og dro med seg enkelte av de andre kunstgjødselsprodusentene opp. Yara steg tilgjengjeld 2 prosent til 153 kroner.

Konkurrentene tynger
Seadrill-aksjen falt 7,58 prosent til 70,70 kroner. Konkurrenten Transocean leverte sitt resultat som havnet bedre enn hva analytikerne hadde ventet, men det ga en svakere oljepris bidro til at riggaksjen falt.

Etter flere dager med oppgang var det igjen duket for et dypt fall for solenergiselskapet REC. REC-aksjen stupte 10,16 prosent til 76,90 kroner. Konkurrenten og eieren Q-Cells fikk rundjuling på børsen i Tyskland og ble sendt ned over 20 prosent. De amerikanske solenergiselskapene opplevde også store børsfall.

Dagens vinner
Scan Geophysical ble dagens vinner med en oppgang på 56,25 prosent til 0,5 kroner. Dagen i forveien ble aksjekursen mer enn halvert etter at selskapet signaliserte mandag at de trenger å hente inn friske penger gjennom en emisjon.

Blant andre børsvinnere var Fred. Olsen Production som steg 23,08 prosent til 8 kroner. I den ordinære handelen var omsetningen laber. IT-selskapene Birdstep og TeleComputing steg mellom 13 og 14 prosent.

Ferdighusprodusenten BWG Homes steg 10,59 prosent til 4,70 kroner. Det skjedde etter at de la frem sitt resultat for tredje kvartal. Selskapet merker nedgangen i boligmarkedet, men leverer likevel overskudd.