01_michelle_crop_a (Foto: Morry Gash, © JDA TG DP RG)
01_michelle_crop_a (Foto: Morry Gash, © JDA TG DP RG)

Michelle ny førstedame

Det blir et store endringer i førstedamerollen når Michelle Obama fra trendsetterbyen Chicago overtar etter Laura Bush fra en ranch i Texas.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hun er velutdannet, dyktig og velartikulert. I tillegg er hun tydelig på sin rolle som mor, og ser ut som en Hollywood-drøm i tettsittende kjoler.

Amerikanerne har utvilsomt fått seg en ny yndling, når Michelle Obama flytter inn i Det hvite hus. Det er ventet at hun vil ha en mer fremtredende rolle enn sin forgjenger Laura Bush.

- Laura Bush har holdt seg mye i bakgrunnen har engasjert seg i humanitært arbeid. Men Michelle har allerede vist seg som en sterk kvinne, sier TV 2s USA-korrespondent Øyvind Brigg.

01_michelle_crop_b (Foto: ROBYN BECK, © eh/tc)
01_michelle_crop_b (Foto: ROBYN BECK, © eh/tc)
Hun har gjort det bra i både seriøse intervjuer med de store tv-stasjonene og på mer humoristiske arenaer i forskjellige talk shows.

- Hun er også en sterk kvinne bak Obama. Selv om hun sier: "Jeg står ved hans side. Jeg står ikke og pusher ham".

Personlig valgkamp

I valgkampen har hun sett det som en oppgave å normalisere inntrykket av hennes mann. Og lage et poeng av at han er akkurat som alle andre når det gjelder huslige småting. Men samtidig viser hun klokskap og innsikt når hun argumenterer for hans politiske versjon.

Jeg er her for å kjempe for barn, de er fremtiden. Jeg elsker mannen min, og tror han vil bli en ekstraordinær president. Etter sigende skal hun ha motsatt seg for sterke føringer fra ektemannens kommunikasjonsrådgivere. Hun vil være seg selv, og brukte det da hun rørte en hel forsamling under åpningstalen ved demokratenes landsmøte i august.

- Jeg er her som en søster, en kone, en mor og en datter. Jeg er her for å kjempe for barn, de er fremtiden. Jeg elsker mannen min, og tror han vil bli en ekstraordinær president, innledet Michelle. Og delte personlige tanker om eget liv og mannens ambisjoner politisk.

MER OM TALEN: - Det Amerika trenger

Talen kan du også se i videovinduet her:

Fikk kritikk

Men Michelle har også vært i hardt vær, etter denne klønete formuleringen:

- For første gang er jeg stolt at landet mitt, fordi det virker som at håpet endelig gjør comeback.

Senere på kvelden utdypet i en tale i Madison, Wisconsin:

- For første gang i mitt voksne liv, er jeg virkelig stolt av landet mitt. og ikke bare fordi Barack har gjort det bra, men fordi jeg tror at USA er sulten på forandring.

Uttalelsen ble kritisert fra flere hold, blant annet av Cindy McCain.

Michelle selv følte behov for å gå ut å spesifisere uttalelsen. Og hun fikk uventet støtte fra Laura Bush:

- Jeg tror at det hun mente var at hun var mer stolt, sa hun, og poengterte videre problemet ved å bli feilsitert når man driver en valgkamp.

- Alt du sier blir i mange tilfeller misforstått.

Romanse på jobben

Michelle LaVaughn Robinson Obama er to og et halvt år yngre enn sin mann. Hun er født 17. januar 1964 i Chicago i Illinois i USA. Der vokste hun opp med mor, far og den 16 måneder eldre broren Craig. Begge barna var flinke på skolen og hoppet over et klassetrinn.

Michelle Obama brud (Foto: Anonymous/AP)
Michelle Obama brud (Foto: Anonymous/AP)
Hun er utdannet ved Princeton og Harvard, og begynte sin profesjonelle yrkeskarriere ved advokatfirmaet Sidley Austin, der hun møtte Barack - som hans mentor ved firmaet.

- Hun var ikke så klar for en romanse på jobben, men jeg syntes hun var nydelig, sier Barack selv om romansen som oppsto.

Michelle lot seg sjarmere, og de to giftet seg i 1992 og fikk sitt første barn, Mali Ann seks år etter, i 1998. Siden kom Sasha (Natasha) i 2001.

Oppofrende mor

Michelle har trukket seg fra en lederjobb ved Chicagos universitetssykehus for å jobbe for sin mann i valgkampen. Men selv om hun ofret personlig karriere, har hun hele tiden vært klar på at hun ikke ofrer samværet med barna og sin rolle som mor.

I arbeidet for ektemannens kampanje har hun satt krav om " kun å være borte fra barna en gang i uken - å drive kampanje bare to dager og være hjemme mot slutten av dag to". Også i tiden Barack har jobbet som senator og pendlet til Washington, har Michelle vært nøye på at hun er hjemme med sine barn.

- De er på mange måter en familie som er vellykket, men som også er opptatt av å vise at det å være vellykket også setter krav. Både overfor barna og overfor omverdenen, sier Brigg.

Hvordan rollene som oppofrende mor og vellykket karrierekvinne vil prege hennes funksjon som førstedame, blir spennende og interessant å se. 20. januar går hun på jobb.

  (Foto: EMMANUEL DUNAND/AFP)
(Foto: EMMANUEL DUNAND/AFP)