Kongo680 (Foto: Scanpix)
Kongo680 (Foto: Scanpix)

Endelig mat i Kongo

Røde Kors har startet matdistribusjon i Kibati-området i Kongo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) har startet matdistribusjon i Kibati seks kilometer utenfor Goma.

I Kibati befinner det seg 65.000 internt fordrevne sultne mennesker. De har lenge levd uten mat, vann og sanitærforhold.

Haster med hjelp

De internt fordrevne flyktningene har slått seg ned på en slette rundt noen ubebodde hus. De eier ingenting og situasjonen er dramatisk.

Røde Kors har endelig kommet fram til området med seg nok mat til å mette de 65.000 menneskene i ti dager.

- Den humanitære situasjonen i området er ufattelig. I i Kibati så jeg kvinner, barn og eldre i svært dårlig befatning, sier Max Hadorn, leder i ICRC i Kongo.

Hadorn er for tiden i Nord-Kivu området og sier flyktningenes behov er prekære.

- For at menneskene her skal overleve må de viktigste behov dekkes snarest, vann, mat og hygiene må på plass, understreker Hadorn.

Endelig mat

Ifølge assisterende beredskapssjef Knut Kaspersen i ICRC i Oslo fikk Røde Kors levert rundt 60, 000 liter vann til flyktningene nå i helgen.

kibati1680 (Foto: Scanpix)
kibati1680 (Foto: Scanpix)

- Vi fikk inn vann til flyktningene i helgen og mandag fikk vi registrert hvor mange de var slik at vi vet hvor mye ressurser det egentlig er behov for, sier Kaspersen til tv2nyhetene.no

Matutdelingen skjer i tett samarbeid med frivillige fra Røde Kors i Kongo. Røde Kors i Kongo har arbeidet uten stans i over en uke for å sikre gode nok sanitetsforhold i de store flyktningleirene. Uten god hygiene er det stor fare for at sykdommer sprer seg i de tett befolkede flyktningleirene.

Skjør sikkerhet

Ett moment som gjør det humanitære arbeidet vanskelig, er sikkerhetssituasjonen.

- Opprørsstyrkene truet senest i går med å gå videre inn mot Kinshasa, sier Kaspersen til tv2nyhetene.no.

Han understreker at det skal mye til for at ICRC trekker seg ut av området.

- Våre folk i området er eksperter på dette og har dialog med både kongolesiske soldater og opprørsstyrker i området. Vi appellerer til gruppene for å få dem til å ikke stoppe oss i å gi disse internt fordrevne menneskene det de har behov for, sier Kaspersen.

2371400