tinghuset (Foto: Fjeldstad, Knut/SCANPIX/SCANPIX)
tinghuset (Foto: Fjeldstad, Knut/SCANPIX/SCANPIX)

Spilte autist - ble avslørt

En 30 år gammel sigøyner svindlet til seg 576.000 kroner ved å spille autist. Nå er han dømt til åtte måneders fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sigøyneren Marceliano Gabbana spilte et utrolig dobbeltliv, der han svindlet Nav for uføretrygd gjennom å spille autist. Dette fremkommer i en fersk dom fra Oslo tingrett.

Sterke scener

Det er sterke scener som beskrives av vitnene i svindelsaken. Grunnlaget for at Gabbana fikk utbetalt uføretrygd er i utgangspunktet legeobservasjoner fra 1999, der mannen tisset i buksene og rev i klærne til moren for å få suget brystene hennes. I deler av intervjuet krøp Gabbana på gulvet og spiste papir, og når han var rolig gjentok han hele tiden ordet «boul» mens han stirret tomt fremfor seg.

På bakgrunn av disse observasjonene, og opplysninger fra moren, konkluderte legene med at Gabbana var hjerneskadet med barneautisme, og på dette grunnlaget fikk han utbetalt 576.000 kroner fra 1999 til 2002.

Spillet over

Gjennom årene ble mannen fra romfolket gjenstand for flere undersøkelser. Så sent som i 2005 ble det konkludert med barneautisme, men etter hvert dukket det opp motstridende observasjoner. Blant annet ble han innbrakt i Stavanger av en politimann, da han skulle kjøpe mobiltelefoner for et firma. Mannen var da pent kledt i dress, han kjørte bil og snakket godt norsk.

I retten ble det avhørt i alt 12 vitner, og flere av dem kunne fortelle at Marcelliano Gabbana, som for øvrig har hatt en rekke forskjellige navn, utad fungerte som en helt normal person.

Knusende dom

Sigøyneren gjennomførte spillet til siste slutt, og sa ikke et ord under rettssaken, som likevel endte med en knusende dom. Det fastslås at det er bevist utenfor enhver rimelig tvil at Gabbana og hans mor Sissy Fjell bevisst har svindlet NAV for 575.000 kroner. Videre fastslås det at den tiltalte har lagt beslag på helseressurser som kunne vært brukt på virkelig syke mennesker.

For Gabbana endte spillet med at han dømmes til åtte måneders fengsel, samt tilbakebetaling av pengene.