REDNINGEN: Musikk er viktig for Marcus. Kjøkkenet er dekorert med gamle LP plater.  (Foto: Camilla F. Gjendem )
REDNINGEN: Musikk er viktig for Marcus. Kjøkkenet er dekorert med gamle LP plater. (Foto: Camilla F. Gjendem )

Spilte 22 timer i døgnet

«World of Warcraft» tok fullstendig styring på Marcus' liv.

Marcus sov, spiste og spilte i sofaen. Da han endelig la seg rundt fem om morgenen, hadde han klokken på syv. Da logget han seg på, stilte seg i interaktiv kø for å kunne spille mer. Hodetelefoner med høy lyd gjorde at han hørte om han kom i gjennom, og vekkerklokken gjorde at han ikke automatisk ble logget ut etter en halvtime. På det verste spilte han 22 timer i døgnet.

11 MILL. SPILLERE: Her noen fra en WoW-konferanse i USA.
11 MILL. SPILLERE: Her noen fra en WoW-konferanse i USA.

Populært

World of Warcraft (WoW) er et online rollespill som har blitt utrolig populært. Av spill i sin sjanger, har WoW over 60 % av spillerandelen, hvilket vil si ca. 11 millioner mennesker rundt omkring i verden. Marcus tror det er mange spillere som har mista hus, kjærester, barn – det virkelige livet sitt på grunn av WoW.

Spilte for å fylle kveldene

Det begynte med at Marcus flyttet til Oslo. Han var student på BI, trivdes ikke så godt, og bodde på et studenthjem han ikke likte. Kompisene hans bodde i andre byer, og Marcus trengte noe å fylle kveldene med.

- Det var lett og billig underholdning, forklarer han.

GITARMANN: Marcus tok opp gitarspillingen etter WoW.  (Foto: Camilla F. Gjendem )
GITARMANN: Marcus tok opp gitarspillingen etter WoW. (Foto: Camilla F. Gjendem )

Leiligheten han bodde i, eide han og leide ut de andre rommene for å betale husleie, og annenhver helg jobbet han på en bensinstasjon for å få penger til mat. Kroppen hans ble sliten og etter halvannet år med spilling, og tre måneder med hardkjør, bestemte han seg for å slutte.

- Som jeg ser det, finnes det ikke noe positivt i å holde på på den måten, forteller Marcus, som nå er musiker ved siden av en vanlig jobb.

Også positive trekk

Han understreker også at det er mange som har et sunt forhold til spillet, som kan komme hjem etter jobb, spille en time og gjøre noe annet. Spillet kan være positivt for mange.

- For ensomme mennesker kan det være kjempeviktig, mener Marcus, og forklarer at du får virkelige venner i dem du spiller med og mot.

GITT UT PLATE: Coveret på Marcus' plate «Come Die With Me».
GITT UT PLATE: Coveret på Marcus' plate «Come Die With Me».

Reddet av musikken

Marcus var ikke en av dem som klarte å styre seg, og måtte ta skikkelig tak i seg selv for å slutte med WoW. Gitarspillingen som hadde vært så viktig for ham før spillingen, hadde blitt nedprioritert.

- Jeg hadde jobbet med et album i fem år, og bestemte meg for å bestille studiotid.

Marcus bestilte åtte måneder frem i tid, og fikk samtidig ny jobb. For ham ble musikken en vei ut av spillavhengigheten, og 13. november har han slippfest for albumet sitt «Come Die With Me».

- Jeg vil ikke advare, jeg vil bare poengtere at det er et spill som bør spilles med måte.