Dagfinn Høybråten (Foto: Heiko Junge)
Dagfinn Høybråten (Foto: Heiko Junge)

Håper Obama vil redde miljøet

Norske politikere har store forhåpninger til USAs 44. president.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

KrF-leder Dagfinn Høybråten kaller det en grasrotrevolusjon at Obama halte i land seieren i det amerikanske presidentvalget.

- Samtidig berører det hele verden. Vi får i Det hvite hus nå en langt sterkere alliert i kampen mot ekstrem fattigdom og i kampen mot ekstremt vær. Jeg håper og tror at Obama vil bringe Amerika tilbake i front når det gjelder kampen mot klimakrisen, sier Høybråten til TV 2 Nyhetskanalen.

Bringer håp

At Obama blir den første presidenten med afro-amerikansk bakgrunn, mener Høybråten er et kraftig signal til minoriteter over hele verden om at det er mulig å nå helt til topps.

- Det har vært en enorm mobilisering i dette valget, og det har gitt veldig mange mennesker over hele verden håp, sier Høybråten.

- Må oppnå tillit

Frp-formann Siv Jensen påpeker at Obama har klart å skape tro og fremtidshåp for mange med sitt budskap om forandring. Nå er hun spent på å se hva dette innebærer i praktisk politikk.

Siv Jensen (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)
Siv Jensen (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)

- Det er først og fremst i utenrikspolitikken vi har sett et klart budskap om en mer tilbakeholden politikk, mer proteksjonisme, mindre frihandel, og en klar oppfordring til Norge og andre allierte om å ta en større del av ansvaret i Afghanistan, sier Jensen.

- Hva betyr dette for Norge?

- Det aller viktigste er at den rødgrønne regjeringen bruker tiden til å gjenvinne tillit og troverdighet hos USA. Der har forholdet vært betydelig svekket under den rødgrønne regjeringen, og vi må ikke underslå hvor viktig USA er for Norge som alliert, sier Siv Jensen.