Norges statsminister Jens Stoltenberg, USAs president George W. Bush og Frankrikes president Nicloas Sarkozy gratulerer Barack Obama. (Foto: SCANPIX)
Norges statsminister Jens Stoltenberg, USAs president George W. Bush og Frankrikes president Nicloas Sarkozy gratulerer Barack Obama. (Foto: SCANPIX)

Slik hyller verden Obama

Gratulasjonene lar ikke vente på seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En av de første til å gratulere, var personen som skal forlate Det hvite hus til fordel for Obama, George W. Bush.

- For en fantastisk kveld for deg, din familie og dine tilhengere. Laura og jeg ringer for å gratulere deg og din kone.

Slik foreløp samtalen mellom den sittende og den påtroppende presidenten, ifølge talskvinne Dana Perino i Det hvite hus. Bush sa i samtalen at han vil bidra til et smidig skifte.

Bush, som skal holde pressekonferanse onsdag ettermiddag, ringte også valgets taper, partifellen John McCain.

- Du har gitt alt. Jeg er stolt av deg, og lei meg for at det ikke gikk din vei, trøstet Bush.

Hillary hyller vinneren

Også tidligere rival Hillary Clinton, sendte sine varmeste ønsker til den påtroppende presidenten etter at seieren var et faktum.

- I dag feirer vi en historisk seier for hele det amerikanske folk. Det har vært en hard og lang valgkamp, men resultatet var verdt det, uttalte Clinton i en pressemelding.

Over hele verden står politikere i kø for å gratulere Obama med seieren.

Les også:

Jens Stoltenberg gratulerer Obama
McCain gratulerer Obama
- Et fantastisk politisk talent

Pakistans president, Asif Ali Zadari, uttrykker ifølge Associated Press of Pakistan håp om at forholdene mellom de to landene vil kunne bedres under Obamas ledelse.

Også i nabolandet Afghanistan, ble nyheten om demokratisk valgseier tatt i mot med glede. USA ledet invasjonen av landet i 2001, og afghanske myndigheter håper at det nye styret vil sette større fokus på krigstragedien som utspiller seg i landet.

Bare i år har over 4000 mennesker mistet livet. Obama har tidligere gått hardt ut mot president Hamin Karzaim for hans manglende evne til å rydde opp i landets omfattende korrupsjon og opiumhandel.

Les også: Irak ønsket Obama

Hilsen fra EU

- Jeg sender mine varmeste gratulasjoner, fra meg og fra hele det franske folk, sa Frankrikes president Nicloas Sarkozy i et åpent brev til sin kommende kollega. Han fremholdt at seieren var et resultat av en utrolig innsats for det amerikanske folket.

Lederen for De konservative i Storbritannia, David Cameron betegner Barack Obama som "den første i en ny generasjon verdensledere". Han sier til BBC at ved å velge Obama har amerikanerne skapt historie, og vist at de er en nasjon klare for endring.

Statsminister Gordon Brown uttalte før resultatet var klart at årets valg har vært en milepæl for amerikanerne. Han er ventet å komme med en uttalelse i løpet av formiddagen.

2361635