UNIK: Den kommende presidenten Barack Obama og den kommende visepresidenten Joe Biden etter sererstalen i Chicago.  (Foto: SCOTT OLSON/AFP)
UNIK: Den kommende presidenten Barack Obama og den kommende visepresidenten Joe Biden etter sererstalen i Chicago. (Foto: SCOTT OLSON/AFP)
UNIK: Den kommende presidenten Barack Obama og den kommende visepresidenten Joe Biden etter sererstalen i Chicago.  (Foto: SCOTT OLSON/AFP)
UNIK: Den kommende presidenten Barack Obama og den kommende visepresidenten Joe Biden etter sererstalen i Chicago. (Foto: SCOTT OLSON/AFP)

- Et fantastisk politisk talent

USA-ekspert er mektig imponert over Barack Obama.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Seniorforsker ved institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, omtaler USAs kommende president som et unikt politisk talent.

- Obama skjønte tidlig at nasjonen trengte forandring og han hadde fingerfølelse på hva som rørte seg der ute. Han la opp en kampanje som var skreddersydd for å komme bort fra den kranglete holdningen som mange oppfattet at partiene har hatt i Washington, sier Melby til TV 2 Nyhetskanalen. Jeg har aldri sett maken

Han mener de grunnleggende tendensene talte i demokratenes favør, men berømmer Obamas prestasjon ved å organisere folk rundt han slik at kampanjen fikk en voldsom gjennomslagskraft.

Se hele intervjuet med Svein Melby i videovinduet under:

271841

Mot alle odds

- Han skulle egentlig ikke hatt noen sjanse i denne valgkampen. Han er uvanlig på så veldig mange måter. Denne unge, uerfarne politikeren med det rare navnet og den uvanlige opprinnelsen.

USA-eksperten mener at de tre TV-debattene med John McCain gjorde det klart en gang for alle at Obama var klar for oppgaven.

- Han fremsto som en kunnskapsrik og kompetent person. Dette er et fantastisk politisk talent. Jeg har aldri sett maken så lenge jeg har studert amerikansk politikk, sier Melby.

Han mener Obama er en uhyre kunnskapsrik og analyserende type politiker som er akkurat det amerikanerne trenger nå.

- En som har litt avstand, ro og litt is i magen til å håndtere kriser som de økonomiske problemene vi er midt oppi.

Se også:
Obamas historiske tale
Obamas liv i bilder

Nøkkelen Iowa

Melbye mener inngangsbilletten til dagens valgseier var Obamas seier i nominasjonskampen i Iowa. Her viste han at en svart kandidat kan vinne i delstaten som har en større andel hvite velgere enn de fleste amerikanske delstatene.

- Han har vist en stor strategisk begavelse med hensyn til hvordan han skulle vinne nominasjonsprosessen og valgkampen.

- Han har vokst voldsomt med oppgaven. Den Obama vi møtte for et år siden er en helt annen politiker enn den vi ser nå, så denne prosessen har gjort noe med han. Dette er en historisk dag og det skal bli fantastisk å følge denne politikeren videre, avslutter seniorforskeren.

2361635