VALGKUNST: Franskmannen ser tankefull ut der han står foran Yan Pei Mings kunstverk som har fått navnet «U.S. Election Obama/McCain».  (Foto: JACQUES BRINON/AP)
VALGKUNST: Franskmannen ser tankefull ut der han står foran Yan Pei Mings kunstverk som har fått navnet «U.S. Election Obama/McCain». (Foto: JACQUES BRINON/AP)

Ser frem til et mindre arrogant USA

Både Obama og McCain får støtte over hele verden, og den generelle oppfatningen er at begge er et bedre alternativ enn forgjengeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hele verdens øyne følger nøye med på presidentvalget i USA. Fra Brandenburger Thor i Europa til den lille byen Obama i Japan, forbereder folk seg på å feire en ny start.

Over hele Europa samler folk seg sammen for å følge valget time for time, et presidentvalg som vil få ringvirkninger langt utenfor USAs grenser.

«Goodbye George»

Europeere ser frem til at USA velger ut en ny kurs, enten vinneren blir Obama eller McCain. Den gjengse oppfatningen er at begge representerer et bedre alternativ enn forgjengeren.

I Paris er det blant annet planlagt en «Goodbye George»-fest.

- Amerika velger en ny president, men for oss europeere velges en ny verdensleder. En verden uten amerikansk lederskap er for de fleste europeere en verden i kaos, sier Alexander Rahr, direktør ved Tysklands utenriksråd til nyhetsbyrået AP.

Et mindre arrogant USA

I store deler av den muslimske verden håper man USA vil inngå kompromisser i stedet for konfrontasjoner. Bush-administrasjonen har støtet mange muslimer fra seg, blant annet etter at det ble kjent at fanger ble mishandlet både i «terrorist-fengselet» Guantanamo Bay på Cuba, og i Abu Ghraib-fengselet i Irak.

- Jeg håper Obama vinner fordi verden trenger et USA som representerer en fredeligere politisk holdning til verdenssamfunnet, sier utenriksminister i Malaysia, Rais Yatim.

Afghanistans president, Hamid Karzai, forsikrer om at landet vil opprettholde et godt forhold til USA, uansett hvem som vinner valget.

Avisen Al-Anbaa i Kuwait skriver på lederplass at en seier til Obama vil være «et historisk steg for å endre bildet fra en arrogant administrasjon, til en som er vil være mye mer akseptert i resten av verden».

Israel skeptisk til Obama

Israelske ledere anser USA som deres nærmeste allierte, men de har ikke gått ut offisielt med et ønske om hvem som skal ta over presidentstolen. Likevel har flere uttrykt bekymring for at Obama ikke vil være streng nok overfor Iran.

Storbritannias statsminister, Gordon Brown, nektet å røpe hvem som er hans favoritt. Den konservative London-ordføreren Boris Johnson, er ikke like hemmelighetsfull.

- Obama representerer håpet om å på ny tenne gnisten i kjærlighetsforholdet, sa han med henvisning til forholdet mellom Storbritannia og USA.

- En mulighet til å legge slavehistorien bak seg

Ifølge den franske bankmannen, Alain Barret, kan USA legge en av landets skampletter bak seg en gang for alle, om de velger Obama.

- Om de velger Obama blir det en slags benådning for USA med tanke på slavehistorien. De kan endelig begynne på et nytt kapittel i historiebøkene, sier Barret til nyhetsbyrået AP.

Også i Vietnam er presidentvalget på alles lepper. Det var her John McCain satt som krigsfange i mer enn fem år etter å ha blitt skutt ned under en bombing av byen Hanoi i 1967.

- Han er patriotisk. Som soldat kom han her for å ødelegge landet mitt, men jeg beundrer likevel hans verdighet, sa den vietnamesiske forfatteren Le Lan Anh.

2361635