Hjerte
Hjerte

Bente fikk ulovlig hjerte

I dag er det 25 år siden Norge og Nordens første hjertetransplantasjon. 47 år gamle Bente S. Wahlberg fortalte sin utrolige historie i God morgen Norge onsdag.

Onsdag 5. november i 1983 ble det foretatt en historisk livredning på Rikshospitalet i Oslo. 22 år gamle Bente Sæther Wahlberg fikk operert inn hjertet til en avdød mann. I dag, 25 år etter husker hun godt sekundene etter at hun våknet av narkosen.

-Jeg husker at jeg våknet og så at intravenøs-ledningen med hjertemedisin var borte. Det betydde at operasjonen var vellykket. Da følte jeg en veldig lettelse!

Norge og Nordens første hjertetransplantasjon var et faktum.

Rakk ikke vente på tillatelse

Men selv om operasjonen var vellykket, lot ikke kritikken vente på seg. Legene på Rikshospitalet foretok nemlig operasjonen uten den nødvendige tillatelsen fra norske myndigheter. De hadde søkt om tillatelse og ventet på en avgjørelse. Men da den perfekte donoren dukket opp, valgte de å gjennomføre transplantasjonen og håpe på tilgivelse i etterkant.

Bente gikk i dekning

Bente S. Wahlberg husker godt all kritikken i etterkant av hennes hjertetransplantasjon. Mange mente at pengene kunne vært brukt bedre enn å på en enkelt prestisjeoperasjon. I tillegg fikk hun en strøm av forespørsler fra pressen. En del var villige til å betale for å få hennes historie.

-Men jeg følte ikke at jeg kunne ta imot pengene. Jeg hadde jo ikke gjort noe, forteller 47-åringen.

Derfor valgte hun å si nei til alle.