frimurer (Foto: TV 2)
frimurer (Foto: TV 2)

Ber politikere melde seg ut av losjen

Stortingsrepresentanten Thomas Breen er kritisk til at kolleger er med i frimurerlosjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartimannen er frimurer i åttende grad, og møter kritikk fra partikollega.

Etter at tv2nyhetene.no offentliggjorde medlemslistene for Frimurerlosjen, fant avisen Østlendingen ut at Arbeiderpartiets gruppeleder i Hedmark fylkesting er losjemedlem.

Her kan du selv sjekke frimurerlistene

Gruppeleder Njål Føsker er medlem av Johannes-losjen Borgen, og er frimurer i åttende grad med tittelen Høyt lysende Salomons betrodde bror. Han står oppført som adjunkt i Frimurerordenens matrikkel for 2008.

Les også: Disse politikerne er frimurere

- Må være åpne

I utgangspunktet så Føsker ingen betenkeligheter med å være frimurer, men etter at TV 2 viste dokumentaren «Broderkjeden» og Østlendingen skrev om Føskers frimurertilhørighet, reagerte en av hans partikolleger – stortingsrepresentanten Thomas Breen.

- Politikere utfører et tillitsverv, og det er en forutsetning for demokratiet at maktkonstellasjonene er åpne. I den forbindelse mener jeg at det å sverge troskap til en lukket losje og et brorskap, kan føre til at det reises tvil om habilitet, sier Thomas Breen.

Breen er kritisk til at yrkesgrupper som tilhører det sivile maktapparatet, går inn i lukkede losjer der offentligheten ikke har innsyn. Andre yrkesgrupper som inngår i det Breen omtaler som det sivile maktapparatet, er ansatte i domstolene, påtalemyndigheten og politiet.

- Har forskjellig syn på saken

Føsker svarer slik på kritikken fra vennen og partikollegaen Breen:

- Vi har forskjellig syn på denne saken, og det synes jeg er helt greit. Jeg har fått veldig mange klapp på skulderen fra arbeiderpartifolk etter at det ble gjort allment kjent at jeg var frimurer, sier Føsker til TV 2.

Han legger til at han nå har valgt å ta seg «en liten pause» fra frimurervirksomheten.

- Jeg har valgt å gå etter en politisk løpebane og er aktiv i Arbeiderpartiet, både lokalt og regionalt, og har da tatt meg litt pause fra frimureriet. Grunnen til det er at tiden ikke strekker helt til – og det at man kan komme opp i konflikter og situasjoner hvor folk vil tro at en ikke har så stor integritet som en bør ha som politiker, forklarer Føsker.