Nå faller rentene

Endelig er pengemarkedsrenten i Norge på vei ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den norske tremåneders pengemarkedsrenten svekkes.

NA24 - din næringslivsavis

Fallende markedsrenter
Tirsdag ble tremåneders Nibor, som er renten bankene krever for å låne fra hverandre, fikset til 6,53 prosent. Det er 31 basispunkter ned fra mandag.

Norges Bank har den siste måneden kuttet styringsrenten med 100 basispunkter til 4,75 prosent, men etter dette har pengemarkedsrenten ikke vist store tegn til å svekke seg. Nå ser det altså ut til å løsne litt. Norske pengemarkedsrenter ligger nå 178 basispunkter over styringsrenten på 4,75 prosent, fortsatt langt over det normale.

Ny dollartilførsel i dag
Norges Bank har i flere uker forsøkt å bedre likviditeten i pengemarkedene. Dette gjøres ved at de øker dollartilgangen i de kortsiktige finansieringsmarkedene. Senest i dag ble norske banker tilbudt norske dollar med en løpetid på tre måneder i en auksjon. Totalt ble det tildelt 6 milliarder dollar mot sikkerhet i verdipapirer med løpetid 6. november - 29. januar.

- Lite likviditet
- Det vi har sett de siste par dagene er at Nibor har steget noe, og det er den kjente problematikken med litt forskjellig segmentering i markedet og ikke så god omfordeling av likviditet i markedet, både med innenlandske og utenlandske banker, sier Jannecke Ebbesen som er direktør for markedsoperasjons- og analyseavdelingen i Norges Bank til NA24.

Hun forteller at de har i flere uker prøvd å avhjelpe disse forholdene, dels ved å tilføre likviditet og valuta til forskjellige aktører i markedet.

I tillegg har sentralbanken også valgt å forhåndannonsere to ettmånederslån i dollar, slik at bankene får flere anledninger til å skaffe seg dollar fra Norges Bank frem mot årsskiftet.

Renten videre ned
Internasjonalt peker også pengemarkedsrenten ned. For 17. gang på rad har Libor falt, og tirsdagens slutning viser et fall på 15 basispunkter til 2,71 prosent. Dette er det laveste nivået siden begynnelsen av sommeren.

Sentralbankene har sørget for en bred tilgang av dollar til bankene. Gjennom koordinerte tiltak har dette medført at den dollarbaserte Libor-renten har kommet seg betydelig ned. Klare rentekutt i USA, Europa og Asia har også bidratt til rentefallet. Denne uken avholder sentralbankene i Storbritannia og eurosonen nye rentemøter, og det er ventet at hver av dem kutter styringsrenten med 0,5 prosentpoeng.

Renten for overnatten lån i dollar falt 0,01 prosentpoeng til 0,38 prosent og er dermed 60 basispunkter under Federal Reserves styringsrente.

Fakta

Nibor

Norwegian Interbank Offered Rate - NIBOR - er den rente norske banker er villige til å låne hverandre penger for i en spesifisert periode.

Kvoteres daglig i markedets åpningstider mellom klokken 09.00 og 16.00. I dette tidsrommet beveger rentene seg normalt etter tilbud og etterspørsel. Men klokken 12 bestemmes (fixes) den renten som benyttes i de fleste rentederivater. Fiksingen tar utgangspunkt i priser fra 6 av de største bankene i Norge.