60.000 barn drevet på flukt

Kampene i Kongo går hardest utover barna.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kampene i det østlige Kongo i forrige uke førte til at rundt 100.000 mennesker ble fordrevet fra sine hjem, melder FNs barnefond Unicef.

60 prosent av de fordrevne er barn, opplyste organisasjonen mandag.

Vold og voldtekt
Mange av barna er svært underernærte og har diaré. Det manglende tilbudet på behandling gjør situasjonen langt verre, og før helgen karakteriserte Røde Kors situasjonen for en humanitær katastrofe.

Under kamphandlingene ble det daglig rapportert om voldtekt og drap, Situasjonen for sivilbefolkningen er ifølge CARE ikke blitt bedre, selv om en våpenhvile når er iverksatt.

- Sivile blir brukt som skjold i en særdeles brutal og bestialsk krigføring. Før konflikten for få uker siden eksalerte ble 40 kvinner voldtatt hver dag. En tredjedel av disse ofrene er småjenter. CARE frykter nå at dette tallet er enda høyere, og våre ansatte i felt mottar daglig rapporter om voldtekt, plyndring og nedbrenning av midlertidige tilfuktsted for desperate familier. Dette er totalt uakseptabelt og et grovt brudd på menneskerettighetene, sier generaslsekretær i CARE Norge, Marte Gerhardsen, i en pressemelding.

Skutt
Fem år gamle Naomi Harerimanea ble skutt og truffet i ryggen og brystet. Kulene unngikk så vidt hjertet hennes, og hun overlevde etter behandling på sykehuset i Rutshuru.

Hun er et av 100 barn som har fått behandling for skuddskader på sykehuset, melder CNN.

SKUTT
  I BRYSTET: Fem år gamle Naomi Harerimanea ble skutt i kryssild mellom
  opprørere og regjeringssoldater. Hun ble operert på et sykehus i Rutshuru,
  80 kilometer nord for provinshovedstaden Goma.
SKUTT I BRYSTET: Fem år gamle Naomi Harerimanea ble skutt i kryssild mellom opprørere og regjeringssoldater. Hun ble operert på et sykehus i Rutshuru, 80 kilometer nord for provinshovedstaden Goma.

Hvem som har avfyrt skuddene er usikkert, både opprørere og regjeringsmyndighetene kjemper i området, og sivilbefolkningen befinner seg stadig i kryssilden.

- Vil trøste
Landets statsminister Adolphe Muzito begynte tirsdag en rundreise i de østlige delene av landet, der tutsiopprørere har erklært regjeringen i Kinshasa krig.

Muzito, som ble innsatt 10. oktober, skal blant annet besøke provinshovedstaden Goma i Nord-Kivu, som i praksis er beleiret av Laurent Nkundas opprørshær.

Kongos statsminister skal også besøke Bukavu i Sør-Kivu, samt byene Kisangani og Dugu, melder NTB.

– Han ønsker å trøste befolkningen, opplyser en kilde i statsministerens følge.

Nkunda innledet sin offensiv i slutten av august, og har siden drevet kongolesiske regjeringsstyrker ut av store områder.

Leire uten hjelp
Flere hundre tusen mennesker er drevet på flukt av kampene i Jivu-provinsen, som ble innstilt da Nkunda proklamerte ensidig våpenhvile onsdag.

Les også: Flykter fra flyktningeleire

Et stort flertall av de på flukt endte i provinshovedstaden Goma, der 850 FN-soldater befant seg. Byen hadde imidlertid verken mat eller medisinsk hjelp nok til å hjelpe flyktningene.

Da den første konvoien med nødhjelp fra FN kom fram til leirene utenfor Goma mandag, var mange nærmest tomme. De elendige forholdene har tvunget folk til å forsøke å ta seg tilbake til sine egne hjem i områder som er kontrollert av opprørerne. FN vil nå få en oversikt over hvor de mange tusen har tatt veien.

Fakta

Konflikten i DR Kongo:
- Krig og konflikter har preget Kongo i lange perioder siden landet ble selvstendig fra Belgia i 1960. Krigen som fortsatt raser i landet, har utspring i folkemordet og krigen i Rwanda i 1994.

- Hovedkonflikten står mellom hutuopprørere med tilknytning til det gamle folkemordregimet i Rwanda, og tutsiopprørere med like sterke bånd til dagens regime i nabolandet.

- En rekke våpenhviler og fredsavtaler er brutt det siste året, og tutsiopprørere under ledelse av Laurent Nkunda innledet i august en ny storoffensiv.

- FN-styrken i Kongo (MONUC) teller i dag 17.000 mann, men bare 6.000 av disse holder til i Nord-Kivu-provinsen der tutsiopprørerne har rykket fram.

(Kilde: NTB)