Flyhelt mystisk forsvunnet

Redningsmannskaper leter nå etter Steve Fosset - mannen som var den første til å fly alene jorda rundt i en ballong.

Fossett hadde nok drivstoff for en fem timers tur da han mandag tok av med et ett-motorfly fra en flyplass i nærheten av Smith Valley, rundt fem mil fra Yerington i delstaten Nevada.

I KJENT POSITUR: Fossett her med sin kone Peggy.
I KJENT POSITUR: Fossett her med sin kone Peggy.

Da han ikke returnerte, ble det tirsdag kveld sendt ut letemannskaper.

- De har noen spor, men de aner ikke hvor han er akkurat nå. Et av problemene er at det ser ut til at han ikke har en flight plan, sier Ian Gregor som meldte Fossett savnet.

I løpet av dagen er det tatt i bruk en rekke fly, samt et helikopter med avansert infrarødt utstyrt. Letemannskapene har ikke mottatt nødsignaler fra eventyreren, som skulle ut på en liten «kosetur».

Under en pressekonferanse som ble holdt ved 2-tiden natt til onsdag norsk tid ble det opplyst at søket etter Fosset foreløpig var resultatløst.

Cindy Ryan ved amerikanske Civil Air Patrol medgir at de søket i Nevada-ørkenen, kan sammenlignes med å lete etter en nål i en høystakk. Terrenget er svært utilgjengelig med dype raviner. Kraftig vind har også gjort letingen vanskelig.

- Ettersom han bare skulle ut en kort tur, tok han ikke med seg en del av nødutstyret som han vanligvis ville hatt med seg, legger Ryan til.

Likevel gir hun Fosset de beste odds for å overleve om han skal være utsatt for en ulykke eller havari.

SATT VERDENSREKORD: Fossett hjelpes ut av flyet på Salina International Airport i Kansas som var startstedet da han satt verdensrekord i langdistanseflyvning mars 2005.
SATT VERDENSREKORD: Fossett hjelpes ut av flyet på Salina International Airport i Kansas som var startstedet da han satt verdensrekord i langdistanseflyvning mars 2005.

Steve Fossett har satt 115 ulike verdensrekorder som involverer flyving.

I 2002 ble Fossett den første personen i verden til å fly rundt jorden alene i en varmluftsballong, etter gjentatte farefulle mislykkede forsøk.

Tre år senere, i mars 2005 ble den nå 63 år gamle mannen den første mannen i verden til å fly et fly alene jorda rundt uten å fylle opp tanken.

- Jeg tror jeg er en risikosky person, noe som kan virke litt rart tatt i betraktning den sporten jeg driver. Jeg gjør ikke dette for spenningens skyld, men for å nå mine egne mål, svarer Fossett da han ble spurt av CNN om han noen gang har vært redd.