FORELSKA: At dere er glad i hverandre og kan snakke godt sammen er definitivt et pluss første gangen.
FORELSKA: At dere er glad i hverandre og kan snakke godt sammen er definitivt et pluss første gangen.

Sex for første gang

«Waschera» gir deg noen tips og råd.

Her er noen viktige punkter du bør ha tenkt gjennom først.

Har du egentlig lyst?

I Norge er gjennomsnittsalderen for seksuell debut på ca. 17 år for jenter og 18 år for gutter. Selv om det kan virke som om alle har hatt sex når de er 16, har de nok ikke det. Dessuten er det mange som synes det å ha hatt sex er noe å skryte av, og da blir det lett å tro at alle som sitter å hører på også har hatt sex, selv om de egentlig bare er nysgjerrige. Vent til du vet med deg selv at du er klar for det, og gjør det fordi du har lyst.

PREVENSJON: Husk prevensjon! (Illustrasjonsfoto)
PREVENSJON: Husk prevensjon! (Illustrasjonsfoto)

Prevensjon

Mange jenter går på hormonell prevensjon (p-piller, p-plaster, p-ring, p-spiral eller lignende), men husk at dette ikke beskytter mot seksuelt overførebare sykdommer! Det er ikke dumt å ha en kondom i jakkelommen eller veska dersom man har begynt å tenke seriøst på at man har lyst til å ha sex. Ta vare på deg selv, du vet aldri om andre har vært flinke med prevensjon tidligere!

Alkohol og andre rusmidler

Mange unge debuterer i dag etter å ha drukket, og selv om dette i seg selv ikke behøver å bli et problem, kan det skape problemer. Kanskje vil du i etterkant føle at du gikk lenger enn du egentlig hadde lyst til fordi det ble for mye alkohol? Det er også mye vanligere å glemme prevensjon når man er full eller ruset. Samtidig opplever mange at å drikke noe kan lette på nervøsiteten, men en ny bakside er at rusmidler gjør at skjeden ikke så lett blir våt, og at gutter kan få problemer med å få ereksjon, og dette kan jo ødelegge noe av opplevelsen.

Det finnes ingen fasitsvar på dette, men det er lurt å bestemme seg på forhånd om man har tenkt til å ha sex når man er beruset; sett deg grenser FØR du må bruke dem, så er det lettere å holde seg på riktig side av dem, både for deg og andre.

PASS PÅ: Alkohol kan påvirke opplevelsen negativt. (Illustrasjonsfoto)
PASS PÅ: Alkohol kan påvirke opplevelsen negativt. (Illustrasjonsfoto)

Viktig å snakke sammen

Det siste, og kanskje viktigste, som bør tenkes igjennom før man skal ha sitt første samleie eller sexopplevelse (for husk at sex ikke behøver å være vaginalt samleie), er hvordan man skal fortelle alt dette til en partner. Når noen skal ha sex, er det utrolig bra hvis de er i stand til å snakke med hverandre om ting som prevensjon, personlige grenser og, ikke minst, hvordan man gjerne vil ha det.

Sex skal være en behagelig opplevelse sammen med andre, og skal man få til dette, er det bare samarbeid som fungerer! Lær deg å snakke med en partner om sex, lytt til deres behov og tør å forklare dine egne - klar tale gir færrest misforståelser!

Husk i tillegg at alle liker forskjellige ting, din venn eller venninnes perfekte seksuelle debut behøver ikke være det DU føler deg komfortabel med. Lykke til!