Ble ikke skremt av USA

Investorene på Oslo Børs fokuserte på det positive.

Dårlige nøkkeltall fra USA var ikke nok til å skremme det norske aksjemarkedet. Etter to dager med sammenhengende nedtur ble det på nytt oppgang på Oslo Børs.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen ble løftet 0,72 prosent til 427,95 poeng.

USA bremser
Børsdagen startet positivt, og oppturen ble forsterket utover formiddag. Da amerikanerne våknet litt ut på ettermiddagen kom det dystre meldinger knyttet til boligmarkedet i USA. Det blir stadig gjennomført et økende antall tvangssalg i verdens største økonomi og sammen med dalende boligpriser rammer det de uheldig hardt. Produsentprisene fortsetter oppover og det skaper frykt for inflasjon. Økende priser gir et dilemma for den amerikanske sentralbanken som ønsker å kutte renten for å motvirke nedgangen i økonomien.

Dette sammen med dalende tillit blant amerikanske forbrukere var likevel ikke nok til å knekke optimismen som råder på Wall Street.

Skuffet stort
Resultatsesongen nærmer seg slutten og dermed strømmer det inn med siste rest av selskaper som forteller hvordan det gikk i fjorårets siste kvartal. Blant få gleder var det dertil mange skuffelser.

Blant de største var seismikkselskapet SeaBird som nok en gang la frem dårlige tall. Aksjen falt 7,02 prosent til 15,90 kroner etter at underskuddet vokser. SeaBird venter betydelig vekst i inntekter og resultat i 2008, men første kvartal blir noe rammet av lav rate på fartøyet Munin Explorer i India og mobilisering av to fartøyer til kontrakter.

StatoilHydro klarte ikke holde følge med oljeprisen og falt 0,70 prosent til 155,80 kroner. Oljegiganten legger sitt resultat for fjerde kvartal onsdag. Ifølge TDN Finans ligger forventningene på at StatoilHydro kommer til å legge frem et driftsresultat utenom restruktureringskostnader på 45,1 milliarder kroner. Analytikerne venter at resultat før skatt vil ligge rundt 35,4 milliarder kroner.

Handelsbanken kutter anbefalingen i StatoilHydro til akkumuler fra kjøp, men beholder kursmålet. De gjør ikke noen betydelige endringer i estimatene selv om selskapet har varslet restruktureringer i milliardklassen.

Aprilkontrakten for nordsjøoljen steg til over 98 dollar fatet på råvarebørsen.

Bulk ned
Golden Ocean ble sendt ned 7,25 prosent til 30,05 kroner. Aksjen gikk uten rett til utbytte og 0,30 dollar eller 1,58 kroner per aksje. Målt i kroner var fallet på 2,35 prosent.

Analytiker Stian Rønningen i Landsbanki tror tørrlastmarkedet kan stå foran en liten kortvarig korreksjon. I en oppdatering skriver han at størsteparten av Capesize-skipene har tatt ballast etter at de ikke har funnet last i Østen.

- Man kan da med overveiende sannsynlighet forvente seg at det i det korte bilde blir et aldri så lite oversupply av tonnage spesielt i Atlanterhavet, skriver Rønningen.

Landsbanki-analytikeren mener at det allerede er tegn til at spotmarkedet er rammet, og det kun er spørsmål før periodemarkedet også vil bli innhentet av nedgangen.

Til topps på oppkjøp
Dagens vinner ble AGR Group. Aksjen steg 18,16 prosent til 41 kroner etter at hovedaksjonær Altor ønsker å kjøpe hele selskapet. Mandag ettermiddag fikk meglerhuset SEB Enskilda oppgaven med å samle sammen rundt 19 prosent av de utestående aksjene, men klarte å lokke 11,7 prosent av aksjonærene til å selge. Dermed har oppkjøpsfondet Altor kommet opp i en eierandel på 42,9 prosent av de utestående aksjene og må legge inn et pliktig bud på 40 kroner per aksje.