Røkke får gigant-erstatning

Se hva advokater og banker må betale etter svindel.

Kjell Inge Røkke får 68 millioner danske kroner i erstatning fra den tidligere byggematadoren Kurt Thorsens advokater og bankforbindelser. Det har danske Høyesterett nå slått fast.

NA24 - din næringslivsavis

Erstatningen kommer etter at Kurt Thorsen i desember 1998 inngikk en avtale om å kjøpe Røkkes aksjer i det danske finansieringsselskapet Gefion. Thorsen hadde lovet å betale for overtakelsen av Røkkes post på 40 prosent innen tre måneder etter avtalens inngåelse.

Falske løfter
Før den tid ble det imidlertid avslørt at denne avtalen ble fra Thorsen sin side inngått på grunnlag av falske løfter og garantier, ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau.

I dommen til danske høysterett er det besluttet at advokaten John Adamsen står ansvarlig for å dekke 15 millioner av den samlede erstatningssummen, mens banken Liechtenstein LGT må betale resten.

Bakgrunnen for at LGT er involvert i saken er at de hadde gitt et finansieringstilsagn til Thorsens selskaper. Dette ble visstnok trukket da saken om de forfalskede garantiene sprakk.

Kurt Thorsen selv ble allerede i mai 2000 idømt seks års fengsel for bedrageri samt dokumentforfalskning.

Heftig fest
Mens rettsaken mot Thorsen foregikk ble han på TV kjent for å komme med merkelige kommentarer og bemerkninger. Da han satt i fengsel lagde han et talkshow med navnet Thorsens hvor han diskuterte diverse kjente dansker. Da han ble løslatt i januar ble dette feiret med et gedigent «release party» (løslatelsesfest).