sterling_sumo
sterling_sumo

Dette bør du gjøre ved flykonkurs

Hundrevis av nordmenn er rammet av konkursen i Sterling. Slik kan du få tilbake pengene dine

Sitter du på en ubrukt Sterling-billett bør du kontakte banken din, er rådet fra Forbrukerombudet.

Det islandskeide flyselskapet Sterling slo seg konkurs i dag. Samtlige av selskapets avganger er innstilt med umiddelbar virkning, og flere hundre nordmenn sitter nå igjen på bakken med ubrukte billetter.

Ruteflypassasjerene har i dag ingen lovmessig beskyttelse hvis flyselskapet går konkurs, slik pakkereiseturister har gjennom Reisegarantifondet, skriver Forbrukerportalen.

Les om konkursen på Sterlings hjemmesider her!

Snakk med banken
Er flyreisen din noe fram i tid og du ønsker å få refundert billettpengene, oppfordrer Forbrukerombudet deg til og umiddelbart rette krav om refusjon til banken din dersom du betalte med kort.

- Det er veldig mange som betaler slike reiser med kredittkort, og da er mulighetene svært gode for å få refundert pengene fra banken, sier juridisk seniorrådgiver Lars Grøndal i Forbrukerombudet til TV2 hjelper deg. Også visse debetkorttyper gir rett til refusjon ved konkurs

- Å handle billetter med kredittkort gir god sikkerhet, og er et godt råd, sier han.

Rett krav mot konkursboet
I tillegg bør du kreve refusjon av konkursboet, råder Forbrukerombudet. Normalt finnes det ikke nok verdier i boet til å dekke alle uprioriterte krav, og kundeinnbetalinger for flybilletter vil normalt ikke bli dekket, men Grøndal anbefaler kunder likevel å sende krav til Sterling.

- Det er vanskelig å få tilbake pengene, men Forbrukerrådet anbefaler likevel alle kunder som har kjøpt flybilletter, eller har penger til gode, å rette et skriftlig kra om tilbakebetaling til Sterling.

Sjekk reiseforsikringen
Dersom du ikke får dekket tapet ditt av konkursboet, kan du ha et krav mot banken din hvis du har betalt med kort. Har du betalt reisen med kredittkort er kredittyter pliktig til å gjøre opp på vegne av flyselskapet etter kredittkjøpsloven § 8, skriver Forbrukerombudet.

Også visse debetkorttyper, som for eksempel VISA, gir rett til refusjon ved konkurs. Reiseforsikringen dekker normalt ikke tap når flyselskap går konkurs, men Forbrukerombudet anbefaler den enkelte å sjekke dette nærmere med sitt forsikringsselskap.

SAS og Norwegian har på visse vilkår tilbudt seg å fly passasjerer som har kjøpt billetter med Sterling forutsatt at det er ledig kapasitet. Se blant annet Norwegians hjemmesider for mer informasjon.

Se her om du får du får hjelp