biff med bernaise og potetgull
biff med bernaise og potetgull

Biff og bearnaise

Servert med potetchips

4 stk biffer a 170-200 g (mørnet mørbrad, ytrefilet, entrecôte eller indrefilet)

salt

grovmalt pepper

olje/smør til steking

Legg biffene til temperering ca 1 time før de skal stekes.

Lag bearnaise ( se egen oppskrift).

Krydre biffene og stek dem på litt over middels varme, til det begynner å piple opp kjøttsaft på oversiden.
Snu og stek biffene til rosa kjøtttsaft pipler frem.

La biffene hvile 5-6 min før servering.

Server med potetchips , bearnaise og grønnsaker, for eksempel ovnsbakte tomater .

Bearnaise:

2 ss hvitvinseddik

3 ss hakket estragon, fersk

1 finhakket sjalottløk

10 knuste pepperkorn

4 eggeplommer

3 ss kaldt vann

250 g klaret smør, lunkent

saften av 1/2 sitron

2 ss finhakket kjørvel eller persille

Bland sammen eddik, 2 ss finhakket estragon, sjalottløk og knust pepper i en liten kasserolle.
Kok opp og la småkoke til det halve (det går raskt!).
Avkjøl.
Tilsett eggeplommer og kaldt vann i den avkjølte eddik- og krydderblandingen.
Sett kasserollen på platen på lav varme, pisk godt under gradvis oppvarming.
Sausen skal ”smelte” sammen og bli litt ”oljeaktig”.
Det kan ta 6-8 min.
Temperaturen i sausen skal ikke bli mer enn 65 oC.
Trekk kasserollen vekk fra platen og visp inn det klarede smøret, litt om gangen.
Smak til med salt og pepper.
Sil sausen og rør inn resten av estragon, finhakket kjørvel eller persille og sitronsaft.
Sausen må ikke koke.
Holdes ev varm i vannbad.

Tips:

- Klaret smør: Smelt smør og bruk kun det klarede smøret , ikke bunnfallet.

- Ovnsbakte tomater: Legg sherrytomater i et ildfast fat, vend inn litt olje, salt og pepper, bak i stekeovn ved 100 oC i ca 1 time.

Her ser du mer. 270295

Flere oppskrifter fra Wenche finner du på artoftaste.no