Frykter Obama blir drept

Fire presidenter har blitt drept i attentater. 6 av 10 amerikanerne frykter Barack Obama vil lide samme skjebne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag er det nøyaktig 40 år siden Robert F. Kennedy ble drept under nominasjonsvalget i California. Fem år tidligere ble storebror John F. Kennedy drept i Dallas. Det er ingen tvil om at amerikanerne frykter at Obama vil lide samme skjebne.

En meningsmåling viser at hele 59 prosent av den amerikanske befolkningen frykter for at Barack Obama vil bli drept hvis han blir valgt til president, melder Daily Mail.

Obama fikk tildelt livvakter fra Secret Service tidligere enn noen annen presidentkandidat i historien. Dette skyldes først og fremst hudfargen til Obama og fordi rasehatet i USA fortsatt er utbredt i noen miljøer.

- Det er ingen tvil om at dette er en trussel som blir tatt på største alvor. Amerikanske myndigheter har vurdert at trusselen mot ham er større en de øvrige presidentkandidatene, sier Svein Melby, leder for Transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, til Nettavisen.

- Skyte ei kule i den djevelen
Organisasjoner som overvåker høyreekstremistiske nettsteder i USA, opplyser at aktiviteten på slike nettsteder har økt betraktelig etter at Obama kunngjorde sitt presidentkandidatur.

Og skal vi tro en høyreekstremist fra Macon i Georgia, så er drapstrusselen mot Obama reell.

- En eller annen idiot der ute kommer til å skyte ei kule i den djevelen med sølvtunge (Obama red.anm.), og det kommer til å bli en rasekrig. Det er noen i vår bevegelse som forbereder seg på krig, og de bønnfaller om at det skal skje, sier en ikke-navngitt høyreekstremist til en lokalavis, melder Daily Mail.

Obama har muligheten til å bli den første svarte presidenten i USA, og Melby mener Obama er selve symbolet på at den amerikanske integreringen har kommet langt. Et vellykket attentat mot Obama vil derfor resultere i en katastrofe for landet.

- Da er det potensial til stor dramatikk. Vi har jo sett at mindre kjente personer og episoder har forårsaket enorm uro, sier han og henviser til opptøyene i Los Angeles etter politivolden mot Rodney King.

- En ting er fysiske meningsytringer. Men dette vil ryste det politiske fundamentet i landet fordi det er skapt forhåpninger om at USA har tatt store steg når det gjelder integreringen for de svarte. Og det vil være et mega tilbakeslag hvis noe sånt skulle skje, og da får man bekreftet sine verste mareritt, sier Melby.

«Attentatet på Barack Obama»
Denne redselen for attentat mot Obama ble bekreftet onsdag da en kunstner på Manhattan ble pågrepet av politiet fordi han holdt en kunstutstilling kalt «Attentatet på Hillary Clinton/Attentatet på Barack Obama», skriver New York Times.

- Dette er kunst. Det er ikke ondsinnet ment. Det dreier seg om et karakterattentat – om hvordan Obama og Hillary har blitt portrettert i media. Det handler om media, sier kunstneren Yazmany Arboleda om utstillingen.

Arboleda ble pågrepet av politiet og Secret Service kort tid etter intervjuet. Politiet nekter å kommentere saken.

Se kunstnerens bilder her (ekstern lenke).

Melby påpeker at den historiske betydningen av Obamas suksess i presidentkampen har blitt overskygget av Hillary Clinton.

- Det er jo første gang i et vestlig land at en mann med den bakgrunnen kan gå helt til topps. Jeg tror ikke vi er klar over den historiske dimensjonen her, det har jo druknet i denne Obama/Hillary-kranglingen, sier han.

Fakta

Totalt så har 17 sittende og tidligere presidenter i USA blitt utsatt for attentat. Fire har blitt drept og to har blitt skadd.

Vellykkede attentater:
Abraham Lincoln
James A. Garfield
William McKinley
John F. Kennedy
Mislykkede attentater:
Andrew Jackson
Theodore Roosevelt
Franklin D. Roosevelt
Harry S Truman
Richard M. Nixon
Gerald R. Ford
Jimmy Carter
Ronald Reagan
George H.W. Bush
Bill Clinton
George W. Bush

Kilde: Wikipedia