Lanzinger ute av koma

Østerrikske Matthias Lanzinger har våknet opp etter skrekkfallet i Kvitfjell.

27-åringen måtte tirsdag amputere benet etter sitt stygge fall under super-G konkurransen søndag. Nå skal det etter forholdene stå bra til med alpinisten.

- Jeg ønsker ikke å si så mye om det, men det sier seg selv at når man mister benet er man nedfor etterpå, sier professor i kirurgi Lars Engebretsen til Nettavisen.

Til Salzburg
Matthias Lanzingers tilstand er betraktelig bedre i dag. Allerede om et par dager kan han flyttes over til et sykehus i hjembyen Salzburg.

- Tilstanden hans er god. Han er våken, og jeg hadde en lang prat med ham i dag tidlig. Han har kommet seg ut av traumet og dagsformen ser greit ut, sier Engebretsen som opplyser at han snakket med Lanzinger for første gang etter operasjonen ved 20-tiden tirsdag kveld.

Østerrikeren ligger fortsatt på intensivavdelingen på Ullevål sykehus. Der har han blant annet besøk av kjæresten og pressetalsmann Robert Brunner.

- Han er selvsagt svært preget av det som har skjedd, men vi har i alle fall hatt en normal samtale i dag, sier Brunner til Nettavisen.

Ifølge aviser Kurier skal det første Lanzinger spurte teamsjef Toni Giger om ha vært «hvem ble nummer to og tre?», og han skal også ha husket at han fikk én av portene midt i ansiktet på vei nedover Kvitfjell-traséen.

- Forferdelig tungt
- Kan du si noe om hvordan denne ulykken har preget det østerrikske alpinmiljøet?

- Alle og enhver kan jo forsøke å se for seg at dette hadde rammet en i sin egen familie. Det er forferdelig tungt, sier en preget pressetalsmann.

Professor Engbretsen er mektig imponert over støtten Lanzinger har fått av det østerrikske teamet når uhellet først var ute.

- Han har fått meget god backing. Han har hatt flere personer rundt seg hele tiden, blant annet kjæresten, pressesjefen og teamsjefen (Toni Giger). I tillegg ble det fløyet inn en egen lege og sykepleier.

Får hilsninger
Også hjemme i Østerrike har skjebnen til toppalpinisten vekket sterke reaksjoner.

- Jeg tror jeg snakker for alle som er interessert i vintersport, når jeg beskriver situasjonen som forferdelig trist. Det er mange som har sendt oss hilsninger som de ønsker at vi videresender til ham, opplyser en talsmann for pressetjenesten til Nettavisen.

Oppkjøringen mot verdenscuprennene i Kranjska Gora (slalåm og storslalåm) og Bormio (alle disipliner) blir naturlig vis preget av Kvitfjell-ulykken.

Avlyser fest
- Laget har trent som normalt onsdag. Men de vil ha en felles samling og bli orientert om tilstanden til Matthias i ettermiddag. Dette er spesielt vanskelig for Georg Streitberger, Hannes Reichelt og Christoph Grüber, men de kommer mest sannsynlig til å konkurrere til helgen.

Trioen tilhører samme treningsgruppe som Lanzinger. Reichelt er i tillegg sambygding med Lanzinger hjemme i Salzburg, mens Streitberger - som vant rennet i Kvitfjell - har delt rom med landsmannen.

For å vise respekt for 27-åringen har alpinlandslagets årlige sesongavslutning i Wien blitt avlyst, får Nettavisen opplyst fra alpinforbundet.