Ingrid Betancourt reddet fra Farc

Holdt som gissel i Colombias jungel siden 2002.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Colombias hær bekrefter at de har reddet 15 gisler fra Farc-geriljaens fangenskap, melder nyhetsbyrået Associated Press (AP). Blant disse er den tidligere presidentkadidaten Ingrid Betancourt. Hun drev valgkamp for presidentembetet i landet da hun ble bortført av Farc i 2002.

Skal være syk
Forsvarsminister Juan Manuel Santos underrettet om den militære aksjonen som ledet til frigivelsen pressekonferanse onsdag. Betancourt befinner seg onsdag kveld ved en militærbase i Colombia.

Det er ikke kjent hvilken tilstand hun er i etter det seks års lange fangenskapet, men en fange som ble sluppet fri i februar i år, oppga at Betancourt led av hepatitt B, malaria og en tropisk hudsykdom.

Betancourt er fransk statsborger, og Frankrikes president Nicolas Sarkozy har gjort det til en høy prioritet å få løslatt det fransk-colombianske gisselet. Geriljaen nektet et fransk legeteam å reise inn i jungelen for å hjelpe henne da meldingene om at hun lvar alvorlig syk kom for dagen.

Amerikanske myndigheter etterlyser flere Farc-medlemmer for narkotikaforbrytelser, og det amerikanske utenriksdepartementet har også utstedt arrestordrer på hele Farc-ledelsen.

Blant annet utlover amerikanske myndigheter en dusør på fem millioner dollar for opplysninger som fører til at Pedro Antonio Marin, mannen som grunnla geriljabevegelsen i 1964, blir pågrepet.

Kokain
Marin er også kjent som Tirofijo eller Manuel Marulanda-Velez. Det amerikanske myndigheter mener han er den øverste ansvarlige for Farcs stadig bredere engasjement i colombiansk kokain-produksjon og eksport. Han har siste ord når det gjelder produksjon i Colombia og distribusjon av hundrevis av tonn kokain i USA, når det gjelder skattlegging av narkobønder i Colombia for å finansiere Farcs virksomhet, og stilles til ansvar for drapene på hundrevis av personer som på en eller annen måte har motarbeidet Farc.

Amerikanske DEA etterlyser også Tomas Molina-Caracas og Oscar Caracas-Viveros Tomas Molina-Caracas beskrives som bevæpnet og farlig. Han går under en rekke andre navn, blant annet Jorge Medina, Miguel Angel Castillo-Cortes og Negro Acacio, Arturo Guevara.

Både Tomas Molina-Caracas og Oscar Caracas-Viveros er ettersøkt for forsøk på å innføre og selge kokain i USA. Caracas-Viveros er også kjent som El Negro.