Erlend Bratland (Foto: Thomas Hammarstrøm)
Erlend Bratland (Foto: Thomas Hammarstrøm)

Har tøffe dager

Erlend Bratland (17) er i vinden med debutplate. Men venner får han liten tid til.

Erlend Bratlands album «True Colors» er ute i butikkhyllene samme sag som artisten feirer 17-årsdagen sin.

Den 9. mai i år fikk fargerike Erlend livet snudd på hodet da han vant «Norske Talenter» på TV 2.

Nå snakker han ut om tiden etter TV-seieren. Det gjelder å være seg selv og ikke bli påvirket av alt rundt deg. Det er viktig å gjøre det du selv vil.

- Det har blitt mye slitasje på stemmen innimellom og jeg har jo tunge dager. Men slik er det i alle yrker. Jeg må nok bare leve med det og ville ikke byttet bort det jeg gjør, for å si det sånn.

Selv om det blir liten tid til venner.

- De gamle vennene mine sier jeg har blitt mer voksen. Har ikke hatt så mye tid til dem etter «Norske Talenter», men de virkelige vennene mine skjønner at dette er en sjanse jeg får en gang og har forståelse for at vi ikke sees så ofte, sier han.

Meld deg på «Norske Talenter» 2009 her.

Stramt program

De siste månedene har Erlend reist landet rundt på TV 2s sommerturné, spilt inn plate, sunget på maskefesten til Petter Stordalen og gjort en rekke eventoppdrag.

- Det er litt kjipt å ikke se vennene mine så ofte, men vi har kontakt via nettet og mobil. Jeg fant fort ut hvem som er de ekte vennene mine. De skriker ikke etter oppmerksomhet, men lar meg ta kontakt når jeg har tid. Når vi møtes setter vi oss ned og snakker og har det hyggelig. Noen blir sure for at jeg tar lite kontakt og det liker jeg ikke. Jeg har liten tid og prioriterer musikken for øyeblikket.

Og på 17-årsdagen har han fått den beste presangen han kunne tenke seg.

- Den største opplevelsen etter at jeg vant «Norske Talenter» har helt klart vært da jeg fikk holde min egen plate i hendene. Det var et ubeskrivelig øyeblikk. Jeg tror det kanskje blir enda mer spesielt å se den i butikkene. Å holde plata var som å holde sitt første barn. Selv om jeg ikke vet hvordan det føles, ler han.

Les mer: Gjerne homseikon

(Saken fortsetter under bildet)

erlend bratland
erlend bratland

Flytter til Østlandet

Erlend bor i Haugesund og trives godt på Vestlandet. Men på grunn av lang reisevei til plateselskapet Sony BMGs lokaler, samt til manager Jan Fredrik Karlsen i Playroom, er Erlend snart på flyttefot.

- Jeg er mer i Oslo enn jeg er i Haugesund om dagen, men jeg liker ikke byen Oslo så jeg vil ikke flytte hit. Hvis jeg skal bø på Østlandet må det bli litt utenfor sentrum. Jeg liker ikke alt kaoset, og det er for mye folk og styr. Jeg har bodd i små byer hele livet og vil nok fortsette med det. Jeg må nok flytte etter hvert for da blir alt med musikken mye lettere, men jeg blir nok hjemme hos mor en stund til. «Norske Talenter» var utrolig gøy. Jeg anbefaler folk å melde seg på. Men husk å ikke ha for høye forventninger. Da blir det ekstra kjipt å ryke ut.

For selv om han bare er 17 år vet Erlend godt hva han vil.

- Jeg har alltid vært ganske voksen for alderen. Har aldri tatt av veldig lett eller blitt hysterisk. Jeg har nok blitt mer voksen i det siste fordi jeg må ta mer ansvar selv, forteller han.

Les mer: Talent-Erlend på topp igjen

Har ikke forventninger

Erlend har blitt lagt merke til av kjendisbloggeren Perez Hilton, men tenker ikke på internasjonal lansering - ennå.

- Om jeg skulle slå gjennom i utlandet kan jeg ikke si noe om nå. Jeg må se hvordan plata slår an og om folk liker den her hjemme først. Men det er jo engelske sanger - så hvorfor ikke? Men å satse internasjonalt betyr mye flying, og det liker jeg ikke.

Ler mer: Nekter å fly

Med to VG-lista-topper på like mange forsøk har Erlend fått en «flying start» på karrieren. Både «Lost» og «Still Water» har blitt suksesser. Men til tross for førsteplassene hevder Erlend hardnakket at han ikke forventer å selge drøssevis med plater.

- Det har vært veldig gøy å jobbe med så mange profesjonelle folk på plata. På en skala fra en til ti, gir jeg albmumet mitt en nier. Jeg prøver å ikke ha forventninger, men håper at folk liker det jeg har gjort. Hvis du ikke har forventninger blir du ikke skuffet. Det er mye bedre å bli positivt overrasket etterpå, sier han.

Les alt om Norske talenter her.

I videovinduet under kan du få et gjensyn med Erlend da han sang «Phantom of the Opera» på operataket i Oslo.