Bhatti tok betenkningstid

Arfan Bhatti tok betenkningstid da han ble frifunnet for terror, men dømt for drapsforsøk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arfan Bhatti (30) ble tirsdag frifunnet etter terrortiltalen i Oslo tingrett, men dømt for drapsforsøk etter skytingen mot huset til en finansmann. Han ble dømt til forvaring med en minstetid på fire år og en tidsramme på åtte år. De medtiltalte i terrorsaken, Andreas Bog Kristiansen (28) og Ibrahim Øzbabacan (29), ble begge frifunnet.

Tok betenkningstid
- Har du skjønt dommen? spurte dommer Kim Heger Bhatti da dommen var avsagt.

- Veldig godt, svarte Bhatti, som tok betenkningstid.

- Det viktigste slik vi ser det er en full frifinnelse for terroranklagene. Nå er dette brakt ned til en ordinær kriminalsak, sier Bhattis forsvarer, Jon Christian Elden, til TV 2 Nyhetskanalen.

Klokka 10 begynte dommeren å lese opp domsavsigelsen mot Arfan Bhatti (30) og de to medtiltalte.

Alle tre frikjent for terror
Det er skytingen mot den jødiske synagogen i Oslo og den angivelige planleggingen av et terrorattentat som har vært hovedfokus i rettssaken, og de tre sto tiltalt etter den såkalte terrorparagrafen. Men tingretten fant altså ikke hjemmel for å dømme de tre for terrorvirksomhet eller terrorplaner.

Dommeren brukte lang tid på domsavsigelsen og særlig bakgrunnen for den nye terrorparagrafen, paragraf 147a i straffeloven. Han understreket at flere vilkår må oppfylles før det kan bli snakk om terror, blant annet at det må foreligge en avtale som er konkret i innhold og utførelse.

Ifølge dommen forelå det ingen alvorlig avtale mellom Bhatti og medtiltalte Kristiansen om terroranslag. Retten fant ikke at det forelå tilstrekkelig bevis for at det foreslå et forbund om terroranslag mot den israelske og den amerikanske ambassaden. Heller ikke skuddene mot den jødiske synagogen var terror, ifølge dommen. Her var Bhatti tiltalt sammen med Øzbabacan.

Skyldig i drapsforsøk
Retten fant at Bhatti er skyldig i drapsforsøk i forbindelse med Kolsås-skytingen i januar 2006, men at han frifinnes for drapsforsøk i forbindelse med skuddene han beviselig avfyrte i august mot huset til finansmannen i Asker.

Bhatti var tiltalt for drapsforsøk i forbindelse med begge skyteepisodene, men retten mente altså at omstendighetene rundt skytingen i august var slik at Bhatti ikke kan dømmes for forsettlig drapsforsøk.