Slakter Ullevål

- Uten folkeskikk kan ingen rådgivere hjelpe, sier pr-ekspert.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Ali Haji Mohamed Farah ble slått ned i Sofienbergparken i Oslo mandag. Slaget i Sofienbergparken har vakt stor oppmerksomhet i media siden ambulansepersonell nektet å ta med seg den skadde i ambulansen. Videre så nektet politiet å hjelpe den forslåtte mannen, og samboeren måtte til slutt ta med seg Ali i drosje for å frakte ham til legevakten. Det har også vært knyttet rasismeanklager som årsak til at Ali ble liggende forslått igjen. «Jævla svin», «tulling» «toget har gått for vedkommende» er sitater som er hentet fra lydloggen.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Håndteringen sykehuset har hatt av mediekjøret får ikke akkurat ståkarakter. NA24 Propaganda får opplyst fra Ullevål at de ikke har hatt ekstern mediehjelp, men at det vurderes kontinuerlig.

- Dette handler ikke om kløktighet og kunnskap i informasjonsrådgivning, men normal norsk oppdragelse. Har du ikke den i bunnen kan ingen rådgivere hjelpe, sier pr-rådgiver og NA24-blogger Jarle Aabø i Aabø & Co til NA24 Propaganda.

Jarle Aabø mener at håndteringen fra sykehusets side er direkte svak.
Jarle Aabø mener at håndteringen fra sykehusets side er direkte svak.

Tidligere i uken har det blitt hevdet at det var en sikkerhetsvurdering som lå til grunn for at ikke Ali ble tatt med i ambulansen, denne ble så tilbakevist.

Men også etter at legen på legevakten hadde slått alarm måtte Ali vente 45 minutter på ambulansen som skulle kjøre han til Ullevål.

Dette til tross for at en av ambulansesentralene ligger vegg i vegg med Oslo legevakt.

Se hele innslaget fra TV 2 Nyhetene under:

- Denne saken har jeg sett veldig fra utsiden. Om man ser bort fra selve håndteringen til politi og ambulansepersonell er det svært oppsiktsvekkende. Det eneste sykehuset burde ha gjort er å legge seg helt flate. Det handler om bondevett, sier Trond Albert Skjelbred, partner i Nor PR til NA24 Propaganda.

- Fikk hakeslepp
Sykehuset har holdt pressekonferanse der de har sagt at ambulansepersonell foretok de nødvendige undersøkelsene. Men flere vitner har forklart at dette ikke stemmer, og at ambulansesjåførene knapt hadde kroppskontakt med Ali før de reiste ham opp.

- Jeg fikk hakeslepp når jeg så på TV 2-nyhetene. De burde legge seg absolutt flate og funnet ut hvordan dette kunne skjedd. Det er jo så fullstendig fjernt fra hvordan folk oppfatter politi og sykehuspersonal, sier Skjelbred.

Fredag kveld kom det en pressemelding der sykehuset beklaget og innrømmet at det ble gjort feil fra ambulansepersonalets side.

«Sykehuset erkjenner at det ble gjort feilvurderinger i forbindelse med hendelsen i Sofienbergparken. Dette beklager vi sterkt», skriver sykehuset i pressemeldingen.

Ifølge pressemeldingen beklager sykehuset også at tidligere utsagn har gitt et annet inntrykk.

- Det er et gammelt og dårlig triks å sende ut pressemeldinger etter klokken fire på fredager. Da har mesteparten av journalistene dratt hjem fra jobb så det blir mindre trykk. Det er ikke så tillitskapende når det sendes ut pressemeldinger på ugunstige tidspunkter. Det gjøres ofte for å få saken fortest mulig ferdig. Det er et mye smartere å sende de ut en tirsdag formiddag for å skape en debatt. Det er om man har noe å skjule at man ikke ønsker en debatt, sier Skjelbred.

- Jeg har tro på relasjonsbygning. Du bygger ikke relasjoner ved å gjøre forholdene dårligere for journalistene, sier Skjelbred.

Politikermat
Saken har også fått politikerne til å engasjere seg. Blant annet Sylvia Brustad har reagert kraftig.

- Slik jeg kjenner saken fra media, er dette totalt uakseptabelt. Uansett hva slags hudfarge du har skal man ha lik behandling, sier hun til TV 2 Nyhetene.

På mer generell basis anbefales det at sykehus som ikke har hatt det får trening i å håndtere media.

- De trenger absolutt hjelp til å få medietrening om de ikke har det for å få frem budskapet. Det tar lang tid å bygge opp ett omdømme, men veldig kort tid å bryte det ned. Det er ødeleggende at det har skjedd, men det er mye mer ødeleggende om man ikke gjør noe med saken, da vil den passere videre og skape en debatt, sier Skjelbred.

- Det som kanskje er viktigere enn krisehåndtering er den daglige mediekontakten. Man må på en måte se på media som sine viktigste kunder. Det vil si at man stiller opp når de ringer, kartlegger hvilke journalister som er interesserte i feltene de jobber i og å pleie journalistene godt, sier han.

- Ingen tro på oppsigelser
- Kriser skjer fra tid til annen, men det er måten man håndtere krisen på som er det viktigste for omdømme, sier Skjelbred

Utfallet av hjerneblødningen kan bli alt fra ingen skader til at Ali ikke kjenner igjen sine nærmeste. Et scenario som ikke er usannsynlig er imidlertid at Ali kan få nedsatt taleevne. En mann er siktet for udåden.

- De bør beklage både i forhold til de pårørende og egne ansatte. Jeg har ikke tro på at det hjelper å sparke folk. Den enkleste løsningen er å sparke folk, men det har jeg ingen tro på i denne saken. De har forhåpentligvis blitt klokere i denne saken og man blir som regel klokere i slike saker, sier Skjelbred.

På en pressekonferanse i Helsedepartementet har det blitt opplyst at hendelsen i Sofienbergparken også skal granskes av uavhengige eksperter, i tillegg til Statens helsetilsyn og Fylkeslegen.