Gammelsalta sei med stekt flesk og gulrotstuing

og rabarbraterte

Oppskrift: Andreas Anker Hansen, Leka i Nord-Trøndelag

Gammelsalta sei

Gammelsalta sei er en gammel rett som har blitt populær igjen de siste årene. Seien er sløyd, hodet og spolen er kuttet av. Den skal ikke vaskes før den legges i saltlake, der den skal ligge å modne og få sin ekstra gode fiskesmak.

Gammelsalta sei bør som regel vannes litt ut før tilberedning, dette er avhengig av hvor salt seien er.

Lag gulrotstuing, kok poteter og stek flesk i terninger før seien legges i kokevannet.
Kok opp usaltet vann og legg oppi fisken, oppskåret i stykker. La trekke til stykkene ”krøller” seg og ryggbenet løsner, ca 15 min.

Gulrotstuing

Skrell og del 4-5 gulrøtter i skiver/terninger og kok i lettsaltet vann til gulrøttene er møre. Bruk litt av kokevannet i sausen.

Saus:

Kok opp melk og kokevann fra gulrøtter. Rist/visp ut melet i kald melk og tilsett i den varme melken under omrøring. Sausen skal være fyldig.
Kok opp og la trekke i ca 6 min. Smak til med smør, salt, pepper og revet muskat.
Tilsett de kokte gulrotbitene og la alt bli gjennomvarmt.

Del bacon eller flesk i små terninger og stek i panne til de er gyldne.

Rabarbraterte

Smuldre sammen smør, mel og melis i til smøret blir fordelt i melet. Tilsett egget og kjør raskt sammen. Dette kan gjøres for hånd eller i en hurtigmikser.
NB!: Kjøres deigen for lenge i hurtigmikser etter at egget er tilsatt vil deigen lett trekke seg sammen under steking.
Pakk deigen i plast og legg kaldt ca 1 time. Varm stekeovnen til 180 oC.

Kjevle ut 2/3 av deigen (er deigen veldig kald/hard la den ligge 10-15 min før den kjevles ut).
Legg deigen over i en pairform og la den henge litt over kanten.

Skjær rabarbra i biter og bland sammen med sukker og potetmel og fordel over tertebunnen. Legg over kaldt smør i små biter.
Kjevle ut resten av deigen og skjær ut i ca 1 1/2 cm brede remser som legges på kryss og tvers av fyllet. Pensle med egg og stek på midterste rille i 45-50 min.

Rabarbraterten bør få stå og ”sette” seg ca 1 time før den serveres.

Server med vaniljeis, vaniljekesam eller pisket fløte.

Enkel variant: Stek tertebunn som beskrevet. Avkjøl bunnen og fyll med like deler vispet krem og vaniljekesam. Legg over friske bær eller rabarbrakompott.