En smak av juni i Drammen

Et par gode lokale oster for eksempel ost fra Eiker gårdsysteri, skjæres i skiver og anrettes med årtes ferske jordbær og eplemarmelade med valnøtter (se egen oppskrift).

Langtidsmodnet spekeskinke, evt annen spekemat i tynne skiver, anrettes med skiver av melon.

Varmrøkt laks/ørret anrettes med tynne skiver av slangeagurk. Skjær opp med ostehøvel. Press, dryss med litt salt, olivenolje og evt litt sitron.

Lefserullader lages av smør, lefser eller lomper med myk kremost, eller rømme blandet med sennep.

Legg over skiver av spekeskinke eller røkt/gravet ørret/laks. Dryss evt med gressløk. Rull sammen og del i ca 1 ½ cm tykke skiver.

Varmrøkt andebryst eller røkt kylling/kalkun skjæres i tynne skiver og anrettes med salat og eplemarmelade med valnøtter eller urterømme (se egne oppskrifter).

Eplemarmelade med valnøtter

Kok inn 3 dl eplemost til sirup (kok uten lokk i 15-20 min). Skrell eple og del i små terninger. Tilsett mot slutten av innkokingstiden. Kok til eplene er møre.
Grovhakk valnøtter og tilsett i eplemarmeladen.
Avvkjøl og oppbevar i tett glass i kjøleskapet, 8-10 dager.

Urterømme

2 dl rømme smakes til med 2 ss ravigottesaus, finhakkede urter, gressløk og persille eller basilikum. Smakt til med salt og pepper.