Syltet laks

Servert med syltede grønnsaker og pepperrotrømme

Syltet laks

Gni laksefiletene inn med grovt salt og la ligge i romtemperatur i 25-30 min.
Skrap av saltet og del laksen i strimler ca 1 ½ x 5 cm. Legg laksestrimlene i et glass eller krukke.
Kok opp alle ingrediensene til laken, avkjøl til ca 30 oC og hell over laken i glasset/krukken. Krydder skal også legges over.
Sett på lokk og la stå og trekke smak natten over på et kjølig sted/kjøleskap.

Syltede grønnsaker:

Bruk samme lake som til fisken.
Del gulrøtter, pastinakk (evt jordskokk) og løk i biter, legg på glass/krukke.
Kok opp laken og hell den kokende laken over grønnsakene.
Sett på lokk og la stå til neste dag.

Pepperot rømme

Pisk ca 2 dl rømme lett og luftig. Tilsett 2 ss finrevet pepperot, 2 ts sitronsaft, litt salt og pepper og smak til med sukker.
La stå og trekke smak minst 3 timer før servering.

Brødpudding

Brukes søtt brød som for eksempel julekake, bruk 50 g sukker og sløyf rosiner.
Del brødet opp i store terninger og legg i en arbeidsbolle.
Smør en ildfast form rikelig med mykt smør.
Pisk sammen eggeplommer, hele egg, fløte, melk, sukker og frø fra vanilje.
Hell blandingen over brødet og vend lett om. La blandingen stå 5-10 min, før den helles i den smurte formen.
Dryss sukker på toppen.
Stek på 180 oC i 30-40 min, puddingen er stivnet uten å bli tørrstekt.
Server lun, evt med pisket krem og rørte bær.