Fastelavensboller og kakao

vanlige, glutenfrie og med fyll

"Vanlige" fastelavensboller

250 g smør

1 l melk

2 ½ dl sukker

100 g gjær for søte deiger

3 ts kardemomme

¼ ts salt

ca 2 kg hvetemel

Smelt smør, tilsett melk og varm til lunken/fingervarm.
Rør ut gjæren i litt av væsken.

Ha alt det tørre i bakebollen (hold tilbake litt av hvetemelet) og tilsett væske mens maskinen går.
Tilsett melk til passe konsistens og elt deigen i maskin i 8-10 min, til den blir glatt, smidig og blank.

Dekk til bakebollen og sett til hvil/heving i 30-40 min.
Ta deigen ut på bakebordet, del i to emner og så i mindre biter.

Trill til boller og sett på bakepapirkledt stekebrett, dekk til og etterhev i 40-50 min.
Stek på midterste rille i varm stekeovn ved 230o C i 8-10 min.
Pensle evt med egg før steking.

Ferdig stekte boller kan pensles med litt smeltet smør og drysses med sukker.

Avkjøl på rist.

Forslag til fyll:

Lag en liten fordypning i de ferdig uttrillede bollene og fyll med revet marsipan, en liten bit sjokolade, vaniljekrem eller fast syltetøy.
Dekk godt til hullet og sett med skjøten ned på stekebrettet.

Del de stekte bollene og fyll med pisket krem eller vaniljekrem og evt. rørte bær.
Dryss over melis.

Glutenfrie boller på 1-2-3

1 boks kesam

3 dl varmt vann

2 ss fiberhusk

70 g (3 ss) jyttemel

1 1/2 dl sukker

1 ts kardemomme

50 g gjær

6 ss rapsolje til baking

1 ts salt

1 pk Semper finmel

(uten fiber til fine boller, med fiber til grovere)

Ha kesam i en arbeidsbolle og tilsett varmt vann.(bruk kesamboksen, nesten full, ikke for varmt)
Rør sammen, tilsett fiberhusk og jyttemel og la kjøkken maskinen gå i ca 5 - 8 min og få en fin struktur på deigen. .

Blandingen skal nå være ”fingervarm”.
Tilsett gjær, olje, salt, sempermel, sukker og kardemomme.

Elt godt sammen, dekk til, og sett til heving i 30 min.

”Smør” bakebord og hendene med litt rapsolje, trill ut en lang pølse og del opp i passe biter til boller.

Trill til runde boller og legg dem på bakepapirkledt stekebrett, dekk til og la heve i ca 40 min.

Pensle med egg, melk eller vann tilsatt litt sukker for å få gylden farge på bakverket.
Stek ved 225 oC på midterste rille i 12-15 min.

Varm sjokolade med krydder

200 g mørk sjokolade, 70 %

ca 8 dl helmelk

3-4 ss sukker

2 ss honning

1 stor vaniljestang

2 kanelstenger

1 bit frisk chili, ca 3 cm

Finhakk sjokoladen.

Ha alt unntatt sjokolade i en kasserolle og varm opp til kokepunktet og la den trekke et par min, uten å koke.

Sil den varme melken over den hakkede sjokoladen under omrøring.

Server med krem.

<797800>