Brunost

kan brukes til så mangt

Her er noen forslag: Grove vafler med brunost og havregryn 10-12 plater 2 dl havregryn 2 dl sammalt hvete grov 2-3 dl hvetemel 1 ts salt 1 ts kardemomme 1 ts vaniljesukker 1 ts salt ½ dl sukker 1 dl revet brunost 3 egg 6 dl skummet melk 3 dl matyoghurt eller skummet kulturmelk 1 ½ dl olje(soya,solsikke, mais eller raps) Bland sammen det tørre (bruk 2 dl hvetemel). Visp sammen egg, melk, yoghurt og olje og visp inn i det tørre til en glatt røre. La svelle 6-8 min før steking. Om nødvendig tilsett mer hvetemel eller spe med litt melk om røren er blitt for tykk. Stek i middelsvarmt vaffeljern. Henger vaflene fast, smør med litt olje på de første platene. Lun smeltet brunost som tilbehør til iskrem. Smelt 100 g revet brunost i 1 dl melk til en glatt masse. Smak ev til med litt krydder for eksempel kanel, kardemomme eller litt anis. Rosiner/tørket frukt og nøtter kan også tilsettes. Viltgryte med tyttebær og brunost servert med sprøstekte poteter og sopp 700-800 g "skav", kjøtt i tynne skiver av mørt kjøtt fra rein, hjort eller elg Smør til steking salt, grovmalt pepper 1 ts tørket timian 2 1/2 dl viltkraft evt. vann 2-3 ss seterrømme 1-2 ss revet brunost 2-3 ss rørte tyttebær Jevn med 2 ts maisennamel rørt ut i litt kaldt vann timian Brun kjøttet i smør. Små porsjoner av gangen. Ha over i en gryte. Dryss over salt, pepper og timian og tilsett kraft/vann og la retten trekke i 10-12 min for skav. 30-40 min for viltkjøtt (tiden avhenger av hvor mørt kjøttet er). Tilsett rømme og revet brunost og la gryten trekke videre i 5-6 min. Om nødvendig jevn med litt maisennamel rørt ut i litt kaldt vann. Smak til med salt og pepper. Server med stekte potetbåter eller potetmos, stekt sopp og evt. rosenkål.