Samosa, Seekh kebab
og Mangolassi
Indisk mat på menyen på Indias nasjonaldag.
Oppskrifter hentet fra boken Indisk mat på norske fat, av Niru Kumra
Samosa:
Ca. 18 stk.
Ha mel, salt og timian i en bolle, tilsett olje og bland dette godt før du har i vann og lag en myk deig.
Bland sammen litt mel og vann som brukes som lim. Lag 10 emner og kjevle en lompe ca. 17 cm i diameter.
Del lompen i midten, du får to halvmåner dvs 2 samose av en lompe.
”Lim” sammen hver halvmåne som et kremmerhus / trekant.
Fylles med vegetar- eller kjøttdeigfyll, beregn ca. 50 gr. (2 ss) fyll til en samosa.
Lim sammen toppen.
Frityrstekes i varm rapsolje (ikke for sterk varme) og serveres med Tamarind og Date chutney.
Anbefalt drikke: chae
Tips:
Kan fryses både ferdig stekt og uten at de er stekt.
Hvis du fryser samosa ustekt, sett de på et fat i fryseren til de er frosne, før du pakker dem ned i en frysepose eller boks.
Vegetarfyll til samosa:
Kok poteter, skrell de og skjær i små terninger.
Varm olje, ha i dyvelsdrek, spisskum og sennepsfrø.
Når du hører sennepsfrøene freser, tilsett kokte og poteter og alt krydder.
Bruk middels varme.
Bland alt godt og ta av platen etter 3-4 minutter.
Tilsett sitronsaft og bland alt godt.
Dersom du tilsetter erter, kan du smake til med eventuelt mer salt og ønsket krydder fordi ertene er søte i smaken.
Seekh kebab:
Legg grillpinner i bløt.
Hakk hvitløk og løk. Finsnitt chili og koriander.
Elt kvernet kjøtt , krydder, løk og vann i hurtigmikser eller for hånd, til alt er godt blandet.
Lag avlange små pølser og tre på grillpinner og stek over varm grill, grillpanne, tørr stekepanne uten fett, eller stek i varm stekeovn 225¿C i 10–12 minutter.
Tips:
Kan serveres til fersk roti/naan eller ris med koriander-/myntechutney, raita og løkringer som er lagt i sitron eller eddik.
Naan:
Ca 30 små, eller 6-8 store naan:
¼ fersk gjær eller 2 ts tørrgjær
½ kopp ( ca ¾ dl) lunkent vann
1 ts sukker
Ca 800 g hvetemel
1 ts salt
150 g smeltet margarin eller smør
5 dl kefir
Sesamfrø, løkfrø eller gule valmuefrø til pynt
Rør ut fersk gjær eller tørrgjær i en1/2 kopp lunkent vann.
Tilsett sukker og la stå i 5 min.
Ha hvetemel i en arbeidsbolle, tilsett salt, smeltet smør/ margarin og gjærblandingen.
Tilsett kefir til en smidig deig, som kan kjevles.
Sett til heving minst 1 time.
Del opp i biter og kjevle ute, etterhev ca 30 min.
Pensle med kefir og dryss på frø.
Prikk med en gaffel like før steking.
Stek i varm stekeovn 250 ( gjerne på bakestein) midterste rille i 8-10 min.
Mangolassi:
Bland alle ingrediensene og kjør sammen med en stavmikser.
Serveres avkjølt.
Se videre: