Samosa, Seekh kebab

og Mangolassi

Indisk mat på menyen på Indias nasjonaldag.
Oppskrifter hentet fra boken Indisk mat på norske fat, av Niru Kumra

Samosa:

Ca. 18 stk.
Ha mel, salt og timian i en bolle, tilsett olje og bland dette godt før du har i vann og lag en myk deig.
Bland sammen litt mel og vann som brukes som lim. Lag 10 emner og kjevle en lompe ca. 17 cm i diameter.

Del lompen i midten, du får to halvmåner dvs 2 samose av en lompe.
”Lim” sammen hver halvmåne som et kremmerhus / trekant.
Fylles med vegetar- eller kjøttdeigfyll, beregn ca. 50 gr. (2 ss) fyll til en samosa.
Lim sammen toppen.

Frityrstekes i varm rapsolje (ikke for sterk varme) og serveres med Tamarind og Date chutney.

Anbefalt drikke: chae

Tips:

Kan fryses både ferdig stekt og uten at de er stekt.
Hvis du fryser samosa ustekt, sett de på et fat i fryseren til de er frosne, før du pakker dem ned i en frysepose eller boks.

Vegetarfyll til samosa:

Kok poteter, skrell de og skjær i små terninger.
Varm olje, ha i dyvelsdrek, spisskum og sennepsfrø.
Når du hører sennepsfrøene freser, tilsett kokte og poteter og alt krydder.
Bruk middels varme.
Bland alt godt og ta av platen etter 3-4 minutter.
Tilsett sitronsaft og bland alt godt.
Dersom du tilsetter erter, kan du smake til med eventuelt mer salt og ønsket krydder fordi ertene er søte i smaken.

Seekh kebab:

Legg grillpinner i bløt.
Hakk hvitløk og løk. Finsnitt chili og koriander.
Elt kvernet kjøtt , krydder, løk og vann i hurtigmikser eller for hånd, til alt er godt blandet.
Lag avlange små pølser og tre på grillpinner og stek over varm grill, grillpanne, tørr stekepanne uten fett, eller stek i varm stekeovn 225¿C i 10–12 minutter.

Tips:

Kan serveres til fersk roti/naan eller ris med koriander-/myntechutney, raita og løkringer som er lagt i sitron eller eddik.

Naan:

Ca 30 små, eller 6-8 store naan:

¼ fersk gjær eller 2 ts tørrgjær

½ kopp ( ca ¾ dl) lunkent vann

1 ts sukker

Ca 800 g hvetemel

1 ts salt

150 g smeltet margarin eller smør

5 dl kefir

Sesamfrø, løkfrø eller gule valmuefrø til pynt

Rør ut fersk gjær eller tørrgjær i en1/2 kopp lunkent vann.
Tilsett sukker og la stå i 5 min.
Ha hvetemel i en arbeidsbolle, tilsett salt, smeltet smør/ margarin og gjærblandingen.
Tilsett kefir til en smidig deig, som kan kjevles.
Sett til heving minst 1 time.
Del opp i biter og kjevle ute, etterhev ca 30 min.
Pensle med kefir og dryss på frø.
Prikk med en gaffel like før steking.
Stek i varm stekeovn 250 ( gjerne på bakestein) midterste rille i 8-10 min.

Mangolassi:

Bland alle ingrediensene og kjør sammen med en stavmikser.
Serveres avkjølt.

Se videre:

736893