Sveler og tjukklefse

servert med høstens bær

Høstens bær servert til bakst på takke. Takke kan byttes ut med en lav stekepanne med belegg.

Sveler

Visp egg og sukker lyst og luftig.

Tilsett melk og dryss i hvetemel blandet med natron og salt.
Visp til en glatt røre.

La røren stå og "svelle" (hvile) i 15-20 min.

Smør takken første gang med litt smør ( eller smelt ca 25 smør og ha i røren).
Legg en stor skje røre på middels varm takke eller i stekepanne.
Jevn røren ut med skjeen til svelen får en diameter på ca 10 cm.
Stek lys brune på hver side ved middels varme 2-3 min på hver side ( steketid av hengig av tykkelse).
Ferdig stekt skal de ha en tykkelse på ca ½ cm.

På den tradisjonelle måten avkjøles svelene og smøres med smør og serveres med skiver av geitost eller et lite dryss med sukker.

Svelene kan også servers med rørte bær og ev rømme.

Tjukklefse

Bland sammen alle ingrediensene og sett deigen kaldt minst 2-3 timer .

Deigen skal være litt ”klissete”.

Del opp i passende emner/ biter og klapp ut med hendene eller bruk kjevle,
De skal være litt tykkere enn lomper.

Stek i middels varm panne ( med belegg) eller på middels varm takke, til de er lys gylne på hver side.