Sommermat

med landbruksministeren

Spekeskinke i tynne skiver.
Servert med mormordressing, nykokte poteter, agurksalat og mormordressing.

Mormordressing

Pisk rømme og sitron lett og luftig, smak til med dill eller gressløk, sukker, salt og pepper.

Agurksalat

Skjær agurk i tynne skiver eller lange ”flak” med en ostehøvel.
Dryss på 1 ts salt og la agurkskivene ligge med saltet i 15-20 min, ”saft” trekkes ut av agurken ( innholder mye vann).
Hell av ”saften”.
Bland sammen 2 ss bordeddik (7%)/eplecidereddik, 2 ss vann, ca 2 ss sukker og finhakket persille og hell over agurken.

Sommerkål/spisskål

Del i båter og kok i lettsaltet vann i 2-3 min, ta opp og la renne godt av seg.
Server som tilbehør til spekemat eller grillmat eller som en selvstendig rett med en klatt smør og finhakket gressløk.

Ost

Velg norske oster.
Server temperert med honning og jordbær.

Rømmegrøt

Ha rømmen over i en kasserolle og kok under lokk i 2 min.
Rør inn halvparten av melet.
Rør kraftig så kommer smøret fram. Skum det av.
Rør inn resten av hvetemelet og spe med varm melk.
Rør godt slik at grøten blir glatt og klumpfri.
Kok grøten i ca 8 min.

Salt grøten og server med smør, sukker, kanel og spekemat.

Spekemat kan tres på spidd ammen med jordbær og evt. melon.

Tips:

Skal grøten stå litt før servering, hell litt melk over grøten, det hindrer snerk.

Rømmegrøt tykner når den blir stående og melken røres inn i grøten før servering.
Kok opp på nytt.