Asparges

med spekeskinke og mozzarella

Asparges finnes som hvite og grønne.
Den hvite aspargesen gror ”under jorden” og høstes når hodet stikker opp, slik at stilken er fortsatt hvit.
Den grønne får vokse opp i lyset og høstes når den er ca 25 cm lang.

Den hvite asparges må skrelles.
På grønn asparges skal stilken skjæres av der den begynner å bli treen.
Det kan også være nødvendig å skrelle litt av stilkene på grønn asparges hvis den er stor og grov.
Ikke skrell mer enn nødvendig, mye av smaken sitter i skallet.

Asparges kokes i lettsaltet vann tilsatt litt sukker for å få frem den gode smaken.

Koketid:

- hvit asparges i 8-10 min

- grønn asparges i 4-6 min ( avhengig av tykkelse).

Ikke kok for lenge. Det er bedre at asparges er litt for lite kokt!
Det finnes spesielle høye kjeler med kurver til å koke asparges i.
Det viktigste er at hodene blir lettkokte, nesten dampkokt.
Har du ikke aspargeskjele, bruk en vid panne med høye kanter, vann salt og sukker.

Asparges smaker godt naturell servert med litt smør eller revet parmesan.

Vårens friske asparges med spekeskinke og mozzarella:

Beregn pr porsjon:

3- 4 stilker asparges som forrett og 8-10 stilker som hovedrett

2-3 skiver spekeskinke

2 skiver mozzarella

evt litt salt.

Skrell de grove stilkene på aspargesen.
Skjær evt av den nederste delen av stilken.
Kok opp vann og litt salt i en aspargeskjele eller bruk en vid teflonpanne eller gryte.
Legg stilkene i slik at "hodene" bare blir dampkokt.
Kok opp og la aspargesen trekke 2-3 min for den grønne og 6-8 min for den hvite.(NB kortere trekketid pga av at retten skal i stekepannen !)

Legg asparges på kjøkkenpapir for å trekke ut fuktighet .

Legg skiver av spekeskinke takstenvis , legg over 1 skive mozzarella, legg over 3-4 kokte asparges, mozzarella og pakk skinken rundt.
Stek i olje i en stekepanne i 2-3 min på hver side til osten begynner å smelte og skinken blir gylden.

Server ev med salat.

Se mer:

724937

Asparges med smørsaus:

Kok asparges som beskrevet.

Rens og finhakk sjalottløken og la den surre seg blank i smøret.
Hell på vin og reduser (la den koke inn) til den nesten er kokt inn.
Tilsett kraft og fløte og reduser til det halve.
Pisk inn smør i biter og smak sausen til med pepper og salt .

Kan serveres alene til asparges, eller med spekeskinke eller skalldyr ved siden av.

Se videre:

724938