Gazpacho

og focaccia

En spanskinspirert forfriskende sommersuppe som skal serveres avkjølt i glass eller kopper.

Rens og del grønnsaker i biter.
Fjern frø og hinner fra paprika og chili.
Ha alle grønnsakene i en arbeidsbolle.
Salt dem og la dem stå og ”safte” seg 30 -40 min.

Ha grønnsakene, basilikum og litt av kraften i en hurtigmikser/foodprocessor og kjør/mos til en glatt masse eller bruk en stavmikser.
Spe suppen med grønnsakbuljong og ev tørr hvitvin til ønsket tykkelse.

La gjerne suppen stå kaldt og godgjøre seg et par timer før servering.

Før servering, smak til med olje, eddik, salt og pepper.

En bolle med ristede brødterninger kan servers ved siden av for de som ønsker det.
Skjær daggammel brød i terninger og stek i litt olje og hvitløk.
Legg over på kjøkkenpapir og avkjøl.

Focaccia:

Fyller en langpanne. Oppskriften kan halveres til en liten langpanne / ildfast form.
Løs gjæren opp i lunkent vann.
Tilsett 4 ss olje, salt og honning.
Elt inn hvetemel.
Deigen skal ha en ”tykk grøtaktig” konsistens.
Tilsett 2 ss med olje helt mot slutten slik at den smører seg rundt deigen.
Dekk bollen med plastfilm og sett til heving 40-50 min.
Fordel deigen over i en smurt eller bakepapirkledt liten langpanne.
Klapp deigen til den dekker formen.
La deigen etterheve under plast 30-40 min.

Hell litt olivenolje over det ferdighevede brødet.
Stikk hull i brødet med fingertuppen og dryss over flak salt og ev rosmarin.
Stek på nederste rille i varm stekeovn 200 oC i 20- 30min.

Avkjøl på rist.

Tips:

Brødet smaker godt dyppet i litt olivenolje, balsamicoeddik og flaksalt.
Som tilbehør til salater, supper eller som en egen liten rett med et glass vin ved siden av.

Brødet kan også lages med fyll:

1 rødløk eller vanlig løk

8-10 soltørkede tomater eller 5-7 skiver salamipølse

15 20 sorte oliven

1 fedd hvitløk

2 ts Provence krydder / pizzakrydder

2 ss olje

ev litt revet hvit ost

Finhakk løk, soltørkede tomater, sorte oliven og hvitløk og surr i olje i en stekepanne.
Smak til med krydder.
Bre fyllet over ferdighevet brød i langpanne.
Stikk hull med fingertuppene slik at fyllet trekker ned i brødet.
Stek som beskrevet over.