Potetlomper, sveler

Og søtlefse

Bakst på takke. (Takke kan byttes ut med en lav stekepanne med belegg.)

Potetlomper:

Kok poteter med skall, skrell og mos fint opp med en potetmoser til en glatt fin masse eller mal i en kjøttkvern.
Foodprocessor egner seg ikke så godt, potetmassen har lett for å bli for ”seig” og vanskelig å arbeide med.
Tilsett salt i de moste potetene og arbeid inn hvetemel til en jevn og smidig deig.
Kjevle ut og stikk ut lomper, bruk et lokk eller en asjett til å stikke ut.

Stek på begge sider på varm takke ( varme 7-8).
Legg lompene til avkjøling under et kjøkkenhåndkle.

Søtlefse:

Kok og mos 1 kg poteter som til potetlomper .

Kok opp 50 g smør, ¼ dl fløte og 1/2 ss sirup og bland i potetmassen sammen med 2-3 dl hvetemel.
Ikke mer mel enn at du klarer å kjevle ut lefsene.
Kjevles og stekes som lomper, avkjøles under klede.
Smør med mykt smør, sukker og kanel før servering.

Sveler:

Visp egg og sukker lyst og luftig.
Tilsett melk og dryss i hvetemel blandet med natron og salt.
Visp til en glatt røre.

La røren stå og "svelle" (hvile) i 15-20 min.

Smør takken første gang med litt smør ( eller smelt ca 25 smør og ha i røren).
Legg en stor skje røre på middels varm takke eller i stekepanne.
Jevn røren ut med skjeen til svelen får en diameter på ca 10 cm.
Stek lys brune på hver side ved middels varme 2-3 min på hver side ( steketid av hengig av tykkelse).
Ferdig stekt skal de ha en tykkelse på ca ½ cm.

På den tradisjonelle måten avkjøles svelene og smøres med smør og serveres med skiver av geitost eller et lite dryss med sukker.

Svelene kan også servers med rørte bær og rømme.

Se mer:

722270