Salt og søtt til 17.mai

Mens vi venter:

- Surr bacon rundt pølsebiter , svisker eller aprikoser, stikk på en liten grillpinne og legg på varm grill til baconet er sprøtt.

- Skjær melon i biter og surr spekeskinke rundt, stikk på en cocktailpinne.

Helgrillet entrecôte:

( kan også bruke filet av svin, kylling eller storfe, grilltiden reduseres når det grilles mindre stykker)

Entrecote, mørnet , beregn 175 g kjøtt pr person. Salt, grovmalt pepper.

Temperer kjøtt, dvs la det ligge fremme på kjøkkenbenken i et par timer før det legges på grillen.
Gni kjøttet inn med salt og pepper og legg det på rist over rødglødende kull.

Når du skal grille hele/store stykker kjøtt, bruk indirekte varme. Det krever en grill med lokk, gass eller kull.
Kullgrill: ha kull på hver side av grillen, med et åpnet felt i midten.
Gassgrill: varm opp og bruk brennere på hver side.

Varm grillen.
Legg kjøttet på rist på varm grill ( rødglødende kull) , slik at varmekilden er på hver side av kjøttet.
Legg på lokk.

Snu kjøttet en gang i mellom, slik at det blir brunt rundt det hele.

Grilltiden er avhengig av tykkelsen på kjøttet
Det er alltid lurt å bruke et steketermometer - da får du det perfekt stekte kjøtt!
Grill til termometeret viser 55 oC.
Kjøttet er rødt – men hviletiden vil gjøre at det ettersteker og innen det serveres er kjøttet saftig rød/rosa!

Ta kjøttet av grillen og legg det i et dobbelt ark med tykk aluminiumsfolie og smør kjøttet inn med kryddersmør.
Pakk aluminiumsfolien godt sammen rundt kjøttet.
Gjem litt kryddersmør til serveringen.

Pakk hele aluminiumsfoliepakken inn i et tykt badehåndkle eller et pledd og la det ligge og hvile i minst 45-50 min, gjerne mer.

Hvitløksmør:

Kjør 150-200 g mykt smør i en hurtigmikser sammen med 1-2 fedd renset hvitløk , en god ”neve” persille og saft og skall ( kun det gule) av ½ sitron.

Pølser i lange baner: Stikk pølsebiter av forskjellig typer på grillpinne vekselvis med paprika, marshmallows, ananas eller epler.
Pensle med litt olje og grill over varm grill.
Pensle med sweet chilisaus rett før servering.

To gode potetsalater:

Potetsalat med oljedressing:

Skrell potetene og kok dem møre i saltet vann.
Rens sukkererter og forvell dem .( Legg i kokende vann kok opp på nytt og ha raskt over i iskaldt vann. Sukkerertene skal fremdeles være sprø.)

Bland sammen olivenolje, honningsennep, sitronsaft, finhakket hvitløk, salt, pepper og ev kapers.

Del de kokte varme potetene i skiver eller terninger, strimle opp sukkererter og skjær vårløk og reddiker i biter.
Bland grønnsakene sammen og hell dressingen over.
Server potetsalaten lun til spekemat, grillet kjøtt, pølser eller fisk.

Kremet potetsalat:

Kok poteter og del dem i litt store terninger.
Rens og finhakk løk og legg i kaldt vann i 10-15 min. La vannet renne godt av.
Del eple og reddiker i biter og bland med poteter og løk.

Rør sammen rømme/matyoghurt og smak til med sennep, salt og pepper.
Vend dressingen lett inn i potetene.

Smakfulle enkle desserter:

- Legg en hel ost eller et stort stykke ost , for eksempel brie eller camembert på et stykke dobbel aluminiumsfolie.
Legg over skiver av melon eller tørkede aprikoser, dryss over ristede pinjekjerner eller valnøtter og lun på grillen.
Server med flytende honning.

- Grillet ananas: Rens og skjær ananas i skiver, finhakk litt rød chili ( ½ ts pr pers) , ”bittelitt” ( 1/5 ts) finrevet ingefær og 1/5 av hel splittet vaniljestang.
Pakk i porsjonspakker. (Dette kan gjøres dagen i forveien).
Grill over varm grill i 10-15 min.
Server med is.

- Sprudlende jordbær og is: legg vaniljeis og jordbær lagvis i et høyt glass.
Fyll på med eplecider eller musserende vin.

Tips: jordbær kan byttes ut med vårens første rabarbra kokt i sukkelake.

Vaniljeis med knuste bringebærdrops: Legg bringebærdrops i en frysepose.
Rull over med et kjevle til dropsene knuses til fint ”mel”.
Dryss over/ rull iskuler i den knuste dropsene.
Det samme kan gjøre smed sjokolade eller nonstop.