- Hver islending skylder 1,2 mill.

Islands banksystem har fått en svimlende utenlandsgjeld på 350 milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det tilsvarer rundt 1,2 millioner kroner for hver mann, kvinne og barn i landet som har 300.000 innbyggere, melder Daily Mail.

Island er et av de landene som er verst rammet av bankkrisen som hadde sitt utspring i de råtne, amerikanske boliglånene. Islands statsminister Geir Haarde opplyste tidligere i uken at landet er på randen av konkurs.

Tilliten svekket
Tilliten til det islandske banksystemet ble ytterligere svekket da Det islandske Kredittilsynets administrasjon ble nødt til å ta kontrollen over landets største bank Kaupthing torsdag.

- Hensikten med overtakelsen er å sikre en tilfredsstillende drift av banken på Island, samt sikre stabiliteten i det islandske finanssystemet, sier administrerende direktør Sigurdur Einarsson, melder Daily Mail.

Myndighetene hadde allerede tatt kontrollen over bankene Landsbanki og Glitnir.

LES OGSÅ: Kaupthing stengte nettbanken
LES OGSÅ: Kristin redder sparepengene

En av grunnene til at de islandske bankene har blitt hardt rammet av finanskrisen er fordi de har vært avhengig av å låne penger på det internasjonale markedet. Men finanskrisen har resultert i at penger har blitt en ettertraktet og dyr råvare.

Avvikles i Norge
Den norske filialen av Kaupthing Bank ble avviklet torsdag. Årsaken er at banken ikke er i stand til å tilbakebetale innskuddene til kundene, begrunner Kredittilsynet.

Norske bankkunder har ikke fått muligheten til å ta ut pengene sine fra Kaupthing, men Bankenes Sikringsfond har opplyst at de vil garantere for kundenes innskudd.