Stekt laks

servert med agurksalat og sandefjordsmør

Dryss skinn- og benfri laksefilet med litt salt, og la den ligge 10-15 min.

Agurksalat:

Skyll agurken og fjern om ønskelig det grønne med en potetskreller.
Høvle agurken i tynne skiver med hjelp av en ostehøvel.
Dryss på salt og la agurkskivene stå med saltet i 10-15 min.
Hell av noe av vannet som har dannet seg.

Bland sammen olje, eddik og pepper og smak til med sukker evt sennep.
Hell laken over agurkskivene og vend lett om med hjelp av to gafler.
La agurksalaten stå og trekke minst 10 min før servering.
Dryss over finhakket gressløk eller kruspersille før servering.

Sandefjordsmør:

Kok opp fløte og persille.
Ta kasserollen vekk fra platen og rør inn smør i biter.
Smak til med sitronsaft.
Sausen bør ikke koke etter at smøret er tilsatt.
Hold den varm over et vannbad eller på laveste varme.

Stekt laks:

Tørk lett av laksen med et kjøkkenpapir ( for å fjerne overflødig salt).
Del laks i ca 8 cm tykke skiver, del så skivene nesten igjennom og brett ut som ”sommerfugler”.
Varm olje i en panne, tilsett smør og la smøret smelte ut ved litt over middels varm panne.
Legg i lakseskivene, gjerne sammen med krydderurter og stek 2-3 min på hver side.