Pai

Pai med fennikel, vårløk og laks

Forslag til tre forskjellige paibunner, velg den som passer deg.

24 cm. paiform

Bunn 1, med smør og egg, tradisjonell

125 g smør

250 g hvetemel

1 egg

1 ts salt

0,4 dl kaldt vann

Smuldre sammen smør og hvetemel. Tilsett egg, salt og vann og arbeid sammen til en fast deig. Legg i plast i kjøleskap ca 1 time.

Bunn 2, mager ( halvparten av smøret erstattet av kesam), lett å kjevle ut:

60 g smør

2 dl hvetemel (fint/grovt)

100 g Kesam

1 ts salt

Smuldre smøret i melet, tilsett kesam og salt og arbeid sammen. Legg kaldt ca 1 time.

Bunn 3, smør byttet ut med olivenolje og parmesan og deigen tilsatt litt gjær for å få den sprø. Lett å kjevle ut .

½ dl vann

½ dl olivenolje

¾ ts salt

2 ss revet parmesan (ny revet)

2ts tørrgjær

2 ½ - 3 dl hvetemel

Bland sammen varmt vann og olje til ”fingervarmt”. Til sett salt, revet parmesan, gjær og mesteparten av hvetemelet. Arbeid sammen til en smidig, glatt deig. Dekk bakebollen med plast og sett deigen til heving 20-30 min .

Fyll:

1 løk

1 mellomstor fennikel

3-4 vårløk

Smør til steking

200 -300 g fersk ben og skinnfri laks

Salt ,pepper

Timian eller persille

3 egg

1 dl melk

1 dl kesam /cottage cheese eller 1 dl mat fløte

salt, pepper

1 ½ -2 dl revet hvit ost

.

Smør en paiform 20 -22 cm i diameter. Kjevle ut deigen slik at den dekker paiformen godt over kanten. Prikk med en gaffel , legg tørre erter / bønner i bunnen ( for at den ikke skal krympe under forsteking) Forstek bunnen i varm stekeovn 200 oC , på nederste rille i ca 10 min.

Grovhakk løk og fennikel, og surr i smør , tilsett finsnittet vårløk, salt , pepper og urter . .

Pisk sammen egg , melk eller kesam/cottage cheese eller fløte

og halvparten av osten.

Legg grønnsakblandingen i den forstekte paibunnen, legg over terninger av laks og hell over melkeblandingen og dryss over resten av osten.

Stek videre ved 200 oC i 30-40 min til eggeblandingen har stivnet og osten smeltet.

La gjerne paien ”hvile ” ca 15 min før servering.

Se del 2 her

710468