Tapas
Små munnfuller eller fingermat
Her kommer noen forslag til fingermat.
Utvid med det du måtte ønske av ost i skiver / biter, spekeskinke , spekepølser, bare fantasien setter grenser!
Røkelaks med dillkrem på flatbrød
Røkelaks i skiver.
Dillkrem (rør sammen rømme/ lett crème fraiche og rikelig med finhakket dill , smak til med litt salt , pepper, noen dråper sitron og et par korn sukker.
Smør dillkrem på små flatbrød biter , legg en tynn skive røkelaks over. ELLER finhakk røkelaks og bland inn i dillkremen og server på en bit flatbrød .
Lefserull med skogsbæryoghurt og viltkjøtt
Lefse og skiver av kjøtt for eksempel skinke, viltkjøtt ( har brukt roastbiff av rein).
Skogsbæryoghurt smakes til med rørte tyttebær , finhakket timian og ørlite salt.
Smør på lefser, legg over skiver av roastbiff av rein ( eller annet kjøtt) . Rull fast sammen og fest ev med en cocktailpinne.
TIPS: Lefsene kan smøres med smøreost / Snøfrisk og rulles sammen med røkt eller gravet fisk.
Vellagret hvit ost servert med akevitt marinerte svisker
Vellagret hvit ost
Steinfrie svisker
Akevitt, kan byttes ut mot en syrlig eplejuice
Legg sviskene i akevitt ( ev syrlig eplejuice) et par timer på kjøkkenbenken.
Skjær osten i ”sviske”store terninger og tre på cocktailpinne sammen med marinert sviske.
Sprøstekt spekepølse med akevittkrydder
Del spekepølse i tynne skiver.
Legg på et stekebrett dekket av bakepapir og stek i varm stekeovn 225 oC i 6-8 min til pølseskivene er sprøe.
Legg over på et kjøkkenpapir for å trekke ut overflødig fett.
Makrell og mandelpotet ”beta”
Varmrøkt makrell, kan også bruke varmrøkt sild eller ørret
Mandelpoteter
rømme
Rødløk
Urter f.eks gressløk eller persille
Fileter makrell og del den i biter.
Kok mandelpoteter møre.
Del poteter i skiver, legg en lite skje rømme på hver potet, legg på makrell biter og dryss over finhakket rødløk og ev litt kryddergrønt.
Ørretdipp til flatbrød
Rør sammen finhakket ørret og rømme ev litt kulturmelk og smak til med salt, pepper, dill og ev litt sitron eller sennep.
Bruk som dipp til flatbrød.
Kjøttboller/kjøtt
Kjøttboller surres i stekepanne med ramsløk pure (ev pesto) og litt rømme.
Tre tynne strimler av kyllingfilet eller lammefilet på spidd, dryss med salt og pepper , smør med litt honning og ramsløkpure og stek i stekepanne.
Ostesnitter
2 plater butterdeig
ca 2 dl finrevet hvit ost , lagret ost med god smak
Tin butterdeigen.
Varm stekeovnen til 225 oC.
Fordel ½ dl revet ost under og over hver butterdeigplate.
Kjevle ut til ca 30 cm lengde.
Del hver lengde i snipper.
Lag ev et snitt i hver og trekk den ene enden igjennom som til fattigmann.
Legg på bakepapirkledt stekebrett og stek midt i stekeovnen i ca 8 min.
Pepperkaker med blåmuggost
Blåmuggost, for eksempel Kraftkar fra Tingvoll eller Blå fra Bø eller annen norsk lokal ost.
Legg en liten skive/ bit blåmuggost på pepperkake.