Fish and chips

Oppskrift: Arne og Ømjer Hjeltnes

Kunsten med å laga mat er å få alt ferdig på samme tid. Derfor er det lurt å lage poteten først. Etter de er ferdige holder de seg godt i varmeskap eller i komfyren på 80–90 grader.

Skjær de store potetene i tykke pinner, vend de i olje og stek de i ei steikepanne til de blir brune og sprø på utsiden.

Du kan gjerne grille de i komfyren òg. Pass på å snu de.

Hvis du steker de i panna, kan du legge de i ovnen på moderat varme 100–120 grader til fisken er ferdig fritert.

Tempura-fiskepinnar:

Lag tempurarøre ved å blande hvetemel, maisennamel, fløte, bakepulver og egg sammen til en fint piska røre.

Skjær torsken mot kjøttretningen i avlange biter, gjerne litt store 75–100 g. De kan være lange og tynne eller stutte og breie. Akkurat som oss mennesker.

Varm opp rapsolje i en jerngryte. Det bør være nok olje til at bitene kan duppe litt rundt, slik at du lett kan snu de. Pass godt på. Frityr må gjøres av voksne. Ikke ha i for mange biter av gangen. Temperaturen må være høy for at bitene skal være sprø og solbrune. Synes du det tar lang tid før bitene ser bra ut, må du øke varmen.

Først ruller du torskebitene på en tallerken med litt maisennamel. Så dypper du de i tempurarøre. Dypp de skikkelig. Friter de så i varm olje til de er lysebrune og fine. Ta de opp av gryta og legg de på litt matpapir eller kjøkkenpapir.

Lag et kremmerhus av avispapir, sett det i et stort glass, legg et par store fiskepinner og tre-fire potetbiter i hver. Legg en liten sitronbåt på toppen.

Sett fram et par skåler med god dipp. Remulade eller tartarsaus er godt. Små barn liker ketsjup.

671649