Dommerne Tom Harald Hagen, Tommy Skjerven og Svein Erik Edvartsen. (Foto: MONTASJE/SCANPIX/)
Dommerne Tom Harald Hagen, Tommy Skjerven og Svein Erik Edvartsen. (Foto: MONTASJE/SCANPIX/)

Finn to feil

Uefa tester ut muligheten for fem dommere i alle kamper.
Se video!

Svalestup, trøyeholding og feilaktige offsideavblåsninger sprer om seg, ikke bare i Tippeligaen.

Europas øverste fotballorgan Uefa strekker seg nå enda lenger i et forsøk på å holde fremtidens fotballkamper innenfor regelverket.

Fem dommere
Under Uefas pågående U19-turnering i Budapest, stiller forbundet med hele fem dommere i hver kamp.

De klassiske tre - en hoveddommer og hans to assistenter - får sårt tiltrengt hjelp fra en ekstra dommer bak hver mållinje.

Hjelperne bidrar til å oppklare situasjoner som oppstår i feltet, blant annet trøyeholding.

- Meget effektivt
Uefas prosjektleder Marc Batta hevder forsøksresultatene, hvor ti øyne følger ballen i stedet for seks, er svært oppløftende.

- Videodømming vil bare stykke opp kampene noe aldeles forferdelig. Ved å øke antall dommere, beholder man det menneskelige aspektet ved kampen, samtidig som spillets egenart ikke ødelegges, sier Batta.

Unison jubel
Forsøkene er kun i en tidlig fase, men Batta tror fremtiden allerede er avklart.

Både dommere og spillere er nemlig mer fornøyd med det nye systemet. Det viser undersøkelser gjort i etterkant av åtte gjennomførte testkamper.

Kontringer er bedre dekket. Det samme er hendelser i straffeområdene. I tillegg er protestene langt færre fra spillerne på banen.

- Jeg synes dette hjelper stort. Ti øyne ser mer enn seks. Det merker spillerne også. De vet at en mann bak målet ser på dem. Dermed uteblir skubbing og holding. I tillegg ser de at en dommer observerer raske kontringer, sier testdommer Claudio Circhetta.

Testspiss Stephen Sterling på Skottlands U19-lag tror de nye reglene vil føre til flere mål.

- Jeg som spiss synes dette er langt bedre, fordi stopperne ikke kan holde i meg lenger. Han kan gå i kroppen, men ikke dra i trøyen. Vanlige dommere ser kun på ballen, ikke mann. Nå går de ikke i den feller lenger fordi det er menn bak målene, sier Sterling.

Se testvideo over!

Hva mener du? Er dette fremtiden? Diskuter med andre under!