Fårikål

Og tilslørte bondepiker til dessert

Fårikål:

Kjøp ferdig oppdelt lamme/fårekjøtt fra bog eller nakke.
Det er fint hvis det er litt bein på kjøttet.
Er det store biter med fett på, skjær det vekk. Litt fett er bare fint.
Del kålhodet i to og så i 2x6 båter slik at kålmargen holder kålbladene på plass.
Velg en passe stor kjele og legg et lag med kjøtt i bunnen av kjelen.
Så et lag kål.*Dryss med en skje hvetemel og 1/3 av salt og pepperet.
Gjenta denne prosessen to ganger og sørg for at du avslutter med kål på toppen.
Hell på vann til det står 2/3 deler opp i kjelen.
Sett på lokk og kok opp.
La får i kålen småkoke på svakeste varme i 2,5 til 3 timer.
Smak på kraften etter 2 timer og se om du må tilsette mer salt.
Server får i kål rykende varm i dype tallerkner med kokte poteter til.

Tilslørte bondepiker:

Skrell eplene ( norske epler med tynt skall trenger ikke skrelles) , del eplene i båter og skjær bort kjernehusene.
Kok eplebåtene møre i vann/ juice tilsatt sitronsaft.
Smak til med sukker.
Rør om slik at en del av eplene blir til mos, la det fortsatt være noen hele eplebiter igjen.
Avkjøl.

Smelt smør i en stekepanne ha i malt brød /kjeks , kanel og ev litt sukker og stek gyllent på middels varme.
Vend på brødet hele tiden slik at det ikke blir for mye stekt .
Brødblandingen skal ha en lys karamellfarge.
Hell blandingen over på et flatt fat og avkjøl.

Pisk kremfløte med vaniljesukker.
Vaniljeksam røres lett opp.
Pisket krem kan også blandes med vaniljekesam for å gjøre den litt ”magrere”.

Legg brød, eplemos og krem lagvis i en bolle eller porsjonsglass.
Det øverste laget skal være krem.
Dryss litt av brødblandingen på toppen.