Kristin redder sparepengene

Dine innskudd opp til to millioner i krisebanken ble sikret torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

OSLO PLAZA (NA24): Finansminister Kristin Halvorsen tar tak, slik at alle norske innskudd i Kaupthing Bank er sikret.

NA24 - din næringslivsavis

Kristin Halvorsen garanterer de første 20.000 euroene som nordmenn plassert i Kaupthings kontoer. Dermed er alle innskudd opp til to millioner kroner sikret - fordi resten tas av Bankgarantifondet.

Tok kontroll
Det forteller hun på årsmøtet til Sparebankforeningen på Oslo Plaza i dag.

- Jeg er innstilt på å sikre at innskyterne i Kaupthings filial i Norge ikke skal miste sine innskudd, sier Halvorsen på møtet.

Dermed kan norske sparere puste lettet ut, etter at islandske finansmyndigheter, Financial Supervisory Authority Iceland (FME) tok kontroll over Kaupthing torsdag.

LES JAN PETTER SISSENERS REAKSJON: - Leit for de ansatte

I meldingen fra myndighetene kom det frem at alle innenlandske innskudd var garantert, men finansmyndighetene garanterte i utgangspunktet ikke for de norske innskuddene, som til nå har vært sikret både i Norge og Island.

Kaupthing har nemlig kun et filialmedlemskap i det norske Banksikringsfondet. De er sikret for innskudd opptil to millioner kroner i sikringsfondet i Norge - utover det beløpet som er sikret av det islandske Banksikringsfondet.

Garantien
I Island er garantien slik:

Alle banker som har sitt utspring i et medlemsland av EU eller EØS har ordninger som sikrer innskuddene. Bestemmelsene tilsier en garanti på minst 20.000 euro, eller om lag 160.000 kroner.

Dersom den utenlandske filialen likevel har tilsluttet seg det norske sikringsfondet, vil innskudd i en slik bank være sikret av den norske sikringsfondet utover den delen som overstiger hjemlandets sikrede beløp.

LES OGSÅ: Hvis banken din gir konkurs...

Det gjelder altså i utgangspunktet Kaupthing Bank.

Halvorsen trår til
Krisen i Island har likevel vært av en slik grad at finansmyndighetene altså ikke har kunnet garantere for utenlandske innskudd, noe som har ført til at Storbritannia har saksøkt Island.

Men nå har altså finansminister Kristin Halvorsen også sikret disse 20.000 euroene her i Norge - dermed er du i Kaupthing sikret på akkurat samme måte som alle andre norske banker.

Hvordan dette vil gjøres i praksis, vil Halvorsen komme tilbake til senere.

På intensiv jakt etter innskudd
Det er mange norske sparere som har satt pengene sine i banken. De har blitt fristet av de forlokkende meldingene fra banken gjennom hele sommeren og høsten.

Banken har gjennomført store reklamekampanjer både her på NA24, i Dagens Næringsliv og i flere andre medier - og lokket med høye innskuddsrenter for norske sparepenger.

Senest forrige uke sendte også Kaupthing, ved informasjonsdirektør Jonas Sigurgeirsson, ut en e-post til alle kunder, hvor de forsikret om at den finansielle situasjonen i banken var solid.

LES MER: - Kaupthing bank er solid

Han sa da til kundene:

- Kaupthing Banks posisjon er meget god, slik at banken har ikke behov for assistanse fra den islandske regjeringen slik en annen islandsk bank (Glitnir, red.anm.) nylig fikk, skriver han.

Han poengterte at halvparten av bankens kapitalbehov er dekket inn gjennom kundeinnskudd, og at finansieringen av virksomheten er «godt variert og sammensatt både med hensyn til type finansieringskilde og løpetid».

Glitnir sikres
Også en av de andre to krisebankene på sagaøya for norsk hjelp torsdag.

Glitnir Bank ASA er sikret likviditet gjennom støttetiltak fra Bankenes sikringsfond på til sammen 5 milliarder kroner. Det settes samtidig i gang et arbeid med å selge banken.

- Glitnir Bank og Kredittilsynet har sammen med Bankenes Sikringsfond funnet en løsning som gitt situasjonen er til beste for både ansatte, kunder og det norske finansmarkedet. Samarbeidet har fungert godt, sier administrerende direktør Morten Bjørnsen i Glitnir Bank i en pressemelding.

Kaupthing Edge stenges
Kaupthing Edge, en av krisebankens gunstigste rentekontoer, har nå blitt stengt.

Dersom en forsøker å logge seg på banken, får en denne meldingen fra banken:

«We are not currently processing any deposits or any withdrawal requests through our Kaupthing Edge online accounts. We apologise for any inconvenience this may cause our customers.»

Man får altså ikke logget seg, og kundene får da heller ikke verken satt inn eller ut penger fra kontoen. Kunder NA24 har vært i kontakt med er frustrerte.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24